Salonta, campioana saraciei

Salonta are cea mai sãracã populatie. Cel putin asa rezultã din analiza prezentatã de Directia de Muncã, Solidaritate Socialã si Familie (DMSSF) Bihor în cadrul Comisiei de Dialog Social a judetului Bihor din 27.02.2006.

„Constatãrile au fost fãcute cu ocazia controalelor efectuate în cursul anului 2005, referitor la respectarea prevederilor legale pentru acordarea venitului minim garantat segmentelor sociale sãrace”, ne-a informat Simona Vesa, directorul executiv al DMSSF Bihor. Conform sursei citate, pânã la 31 decembrie 2005, în cele 100 de unitãti administrativ teritoriale ale judetului nostru au fost înregistrate un numãr total de 9.110 cereri, pentru care a fost alocatã si plãtitã suma de 15.214.470,1 RON. „Raportat la populatie, cele mai multe dosare în platã se aflã în localitatea Salonta, care are 286 de familii beneficiare de ajutor social.

La polul opus se aflã localitatea Câmpani, cu doar trei familii în platã”, a subliniat directorul DMSSF Bihor. Anul trecut au avut loc actiuni de verificare si monitorizare cu privire la acordarea venitului minim garantat la 88 de consilii locale.

 

Deficiente

Din notele de constatare încheiate cu ocazia verificãrilor rezultã mai multe deficiente. Astfel, unele primãrii nu si-au întocmit începând cu data de 01.07. fisele de calcul conform OG 47/2005. La altele lipseste viza CFPP (controlul financiar preventiv). În unele cazuri, la stabilirea cuantumului ajutorului social s-au luat în calcul veniturile realizate din munci ocazionale, fãrã sã existe declaratiile beneficiarilor de ajutor social sau alte acte doveditoare necesare la dosar.

Legea nr. 416 / 2001 privind venitul minim garantat si Normele Metodologice de aplicare a acesteia, stabilesc cadrul legal pentru asigurarea venitului minim garantat denumit ajutor social, care se acordã în completarea veniturilor nete lunare ale familiei sau persoanei singure.

Dan Birta

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !