Salonta cautã 17 milioane de dolari

Salonta cautã 17 milioane de dolari
Municipiul Salonta este oras doar cu numele. Din punct de vedere al infrastructurii, localitatea pare iesitã din Evul Mediu. La o lungime a strãzilor de 63 de kilometri, Salonta are doar opt kilometri de canalizare.

„Doar cartierele de blocuri si spitalul au fost legate la retelele de apã si canalizare, declarã viceprimarul Illyes Lajos. Si casele de lângã cartiere”. Investitiile de pânã acum nu au reusit sã rezolve nici mãcar partial problema. În 2005, Primãria a reusit sã sustinã construirea a 700 de metri de canalizare, în valoare de 2,5 miliarde de lei vechi.

La fel de putini bani (comparativ cu necesitãtile) au fost alocati pentru alimentarea cu apã (2,6 miliarde lei vechi), canalizare menajerã (aproape 500 de milioane) si statia de epurare (circa 300 de milioane). Un mizilic fatã de verdictul Bancii Mondiale, care a stabilit printr-un studiu de fezabilitate cã Salonta are nevoie de 17 milioane de dolari pentru canalizare, retele de apã si statia de epurare.

Alocatii dupã buget

Cu venituri proprii de doar 45 miliarde lei vechi, estimate pentru 2006, Salonta depinde de Consiliul Judetean pentru a nu intra în faliment. La fel ca majoritatea localitãtilor bihorene, orasul primeste sume importante din fondurile pentru echilibrarea bugetelor. În aceste conditii, sustinerea unor lucrãri de anvergurã din fonduri proprii constituie o himerã.

Singura solutie este contractarea unui credit, sustine viceprimarul Illyes. Cu sprijinul prefectului Ilie Bolojan si al Guvernului României, Salonta ar putea contracta în acest an un credit de circa 17 milioane de dolari pentru rezolvarea definitivã a problemei canalizãrii si retelelor de apã. „Programul ar urma sã fie garantat de Guvern cu 80%, 10% ar urma sã fie acoperit de Consiliul Judetean, iar 10% din fonduri proprii”, a precizat viceprimarul salontan.

Microregiunea Salonta

De programul Bãncii Mondiale ar beneficia toate localitãle reunite în Microregiunea Salonta: Mãdãras, Tulca, Avram Iancu, Cefa, Tinca si Ciumeghiu. În prima etapã ar urma sã beneficieze de finantare Salonta, urmând ca localitãtile limitrofe sã intre în etapa a II-a.

„Proiectul va dura patru ani: un an proiectarea si licitatia, iar trei ani executia”, a precizat Illyes Lajos.

Horia Trifa
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !