Salonta sărbătoreşte 800 de ani de atestare

Reactualizat la:
Salonta sărbătoreşte 800 de ani de atestare
800 de ani de istorie marchează anul acesta sărbătoarea „Zilele salontane”.

Atestat documentar pentru prima dată în anul 1214, micul târg de frontieră strălucește astăzi sub emblema Municipiului Salonta premiată recent la Gala Top Branduri Bihorene, prin titlul de excelență acordat primarului Török László pentru cele mai eficiente investiţii atrase.

Manifestări culturale și sportive, într-o bucurie fără margini, vor marca 800 de ani de atestare documentară a localității Salonta. Evenimentele prilejuite de Festivalul „Zilele Municipiului Salonta, Ediția 2014”au încep miercuri, 4 iunie, cu lansarea cărții „Istoria în date a fotbalului salontan, 1911-2011” semnată de Gheorghe Dumitrescu, Petru Pețan și Ștefan Maroti.

Vineri, 6 iunie, Consiliul local și Primăria Salonta vor organiza „Ceremonia de felicitare a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de conviețuire”. La ora 17:30, Parada Copiilor va marca dechiderea oficială a manifestărilor, iar la ora 18:30, salontanii sunt așteptați la un spectacol artistic deosebit care va avea loc pe scena Pieței agroalimentare, renovată anul acesta din temelii.

Festivalul continuă sâmbătă, de la ora 9:00, pe terenul de fotbal de lângă Sala de sport „Sándor Péter”, cu mai multe concursuri culinare și competiții sportive, demonstrații de parașutism, programe artistice, cascadorii, precum și o inedită gală de box, pe scena Pieței agroalimentare.

Tot sâmbătă, autoritățile vor descoperi o placă comemorativă la Obeliscul izraelit, situat pe strada Oradiei, marcând astfel 70 de ani de la tragicul moment al deportării evreilor din Salonta.

Duminică, 8 iunie, scena din noua Piață Agroalimentară va găzdui mai multe programe artistice de dansuri și muzică populară susținute de ansamblurile „Mărțișorul” și „Miorița”, precum și Concertul extraordinar al solistului Puya. În premieră, orașul Salonta se va metamorfoza într-o citadelă futuristă, printr-o feerie magică de lumini și efecte speciale, în cadrul spectacolului „Laser Show” care va încheia festivalul din acest an.

Sunet de Rusalii în inima Salontei Mari

Duminică, 8 iunie, în ultima zi de evenimente culturale prilejuite de Festivalul „Zilele Municipiului Salonta, Ediția 2014”, de la ora 16:00, la Casa de cultură „Zilahy Lajos”, sub bagheta dirijorului Teofil Marișcaș și a profesorului de pian Nick Negruțiu, tinerii și copiii din Salonta, Tinca și din satele învecinate vor aduce laudă și mulțumire lui Dumnezeu în cadrul Concertului de muzică creștină „Sunet de Rusalii în inima Salontei Mari”.

Evenimentul oferă salontanilor, în premieră, piese muzicale deosebite, din repertoriul național și internațional, interpretate la pian sau la mandolină și vioară, în cadrul Orchestrei de mandoline din Salonta și Tinca, medaliată cu cea mai înaltă distincție a orașului – „Medalia de onoare a Municipiului Salonta”. Gazdele concertului sunt creștinii români și maghiari păstoriți de Florin Cociubei, Mihai Cociubei și Kovács Gyula, iar chemarea la bucuria mântuirii este proclamată prin puterea Cuvântului Sfintei Scripturi de către pastorul Alin Faur, secretarul Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Oradea. Primarul Török László a răspuns cu bucurie invitației la concertul prin care salontanii mulțumesc lui Dumnezeu pentru 800 de ani de binecuvântare spirituală și materială, în diversitate și bună înțelegere.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !