Salonta se pregătește de sărbătoare

1Comentariu
Salonta se pregătește de sărbătoare
Zilele Orașului vor avea loc la finalul săptămânii viitoare, de vineri până duminică. Se anunță un program abundent de manifestări cât se poate de variate.

Spectacolele de muzică, dans și concursurile tradiționale se vor desfășura în perioada 17-19 mai, însă o serie de alte programe și evenimente sunt pregătite de organizatori să înceapă miercuri, 15 mai. În această zi, publicul este invitat la o prezentare de carte, iar joi, ca o tradiție a ultimilor ani, într-un cadru festiv, vor fi felicitate cuplurile de aur, care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Sâmbătă, muzeele orașului Salonta au pregătit publicului programe interesante și atractive.

Miercuri, 15 mai, ora 14:00, lansare și prezentare de carte – O sută de ani, o sută de nume

Primăria Municipiului Salonta a pregătit o publicație în paginile căreia se regăsesc sute de personalități proeminente din istoria orașului. Prezentarea de carte va avea loc la Casa de Cultură „Zilahy Lajos”.

Joi, 16 mai, orele 11:00 şi 12:00 – Felicitarea cuplurilor de aur

Ca o tradiție a ultimilor ani, cu ocazia Zilelor Salontane, Primăria Municipiului Salonta va felicita cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Ceremonia festivă va avea loc de la ora 11:00 pentru felicitările adresate în limba română, iar la ora 12:00 vor avea loc felicitările adresate în limba maghiară.

Vineri, 17 mai, ora 17:00 – Meci de gală

La sfârșit de săptămână, în ziua deschiderii oficiale a Zilelor Salontane, se va desfășura tradiționala întâlnire a fotbaliștilor.

Sâmbătă, 18 mai, între orele 10:00-24:00 – Noaptea Muzeelor: Turnul Ciunt și Complexul Muzeal, deschise vizitatorilor până la miezul nopții!

Instituțiile culturale din Salonta se vor alătura și de această dată evenimentului anual cultural. În data respectivă, Turnul Ciunt, Casa Memorială Arany János și Complexul Muzeal „Vatra satului românesc” din Parcul Maria își vor deschide porțile într-un interval orar special și îi vor aștepta pe toți cei interesați cu o serie de programe și atracții pe tot parcursul evenimentului.

Muzeul Memorial „Arany János” își va deschide porțile vizitatorilor începând cu ora 10:00, ca în fiecare zi de sâmbătă. Însă de această dată, cei interesați vor avea ocazia să viziteze muzeul în tururi ghidate în limbile română și maghiară. Între timp, pentru copii, organizatorii au pregătit un concurs de desene, iar cei mai mari au posibilitatea să-și testeze puterea în jocul Toldi. Dorim să vă atragem atenția asupra faptului că toți membrii familiei, cu mic cu mare, vor putea să completeze un test de cunoștințe (quiz-test), astfel cei mai mici vor fi recompensați pe loc pentru implicarea lor în activitate, iar pentru adulți, organizatorii oferă o oportunitate unică: cei care reușesc să rezolve fără greșeală testul vor avea ocazia să admire de la etajul patru al Turnului Ciunt spectacolul cu focuri de artificii care va avea loc seara.

Gazdele Complexului Muzeal „Vatra satului românesc” din Parcul Maria așteaptă vizitatorii să le treacă pragul. Și aici va exista atât în limba română cât și în maghiară o prezentare a casei vechi țărănești, a şurei şi a bisericii de lemn existente în parcul amenajat. Atenție! Ocazie unică: sâmbătă, 18 mai, pe parcursul unei zile întregi, va fi expusă publicului interesat colecția particulară a lui Cristian Florian Mihoc: produse meșteșugărești și artizanat, obiecte de ceramică, costume populare din diferite zone etnografice, țesături etc.

Colecția se găsește în vecinătatea Parcului Maria, „La șura lui Cristi” – Muzeul Etnografic din Salonta.

Program Zilele Salontane – 17-19 mai 2019

Vineri, 17 mai

17:30 – Deschiderea oficială a Zilelor Salontane – parada/marșul tradițional al copiilor

Program artistic lângă piaţa agroalimentară

18:30 – Formaţia de dans popular Toldi

19:00 – Formaţia de dans popular Mioriţa

19:30 – Formaţia de dans Infinity

20:00 – „Mișcă-te, Salonta!”, ceremonia de închidere a programului sportiv și stabilirea câștigătorilor competiției prin tragere la sorți

22:00 – Formaţia de dans Arny Dance

22:15 – Bal stradal cu formaţia Tonik Sanyi Band

Sâmbătă, 18 mai

Program lângă Sala de Sport „Sándor Péter”

09:00 – Concurs de gătit gulaș
Concursul tradițional de gătit gulaș la ceaun, organizat de Asociația Pensionarilor Maghiari din România, a ajuns la cea de-a 17-a ediție. Peste 20 de echipe vor participa la competiția ceaunelor, pentru a pregăti și în acest an cel mai bun gulaș.

10:00 – Concurs de echitaţie
Defilarea spectaculoasă a atelajelor va începe după ora 9:00 și va porni de la sediul Euro Buffalo, aflat pe drumul Șarcadului; traseul trece prin centrul orașului și se va încheia pe terenul aflat în spatele Sălii de Sport „Sándor Péter”.

11:00 – Meci de baschet, în Sala de Sport „Sándor Péter”

11:00-14:00 – Colectarea uleiului alimentar uzat – în faţa sălii de sport

Program artistic lângă piaţa agroalimentară
11:00-14:00 – Concursul memorial „Hajnal Károly”, organizat de Basti Box
18:00 – Program artistic, copii preşcolari
18:30 – Concert Tősér Bianka
19:30 – Concert Simona Briscan
20:30 – Program de balet, Școala Populară de Artă „Francisc Hubic”
21:00 – Concert formaţia Z’Zi Labor
22:00 – Concert Proconsul
23:00 – Foc de artificii

Duminică, 19 mai

Program artistic lângă piaţa agroalimentară

19:00 – Program artistic Dodu Mădălin
19:30 – Concert de muzică uşoară Pálfi Sándor
20:30 – Formaţia Bárka
21:00 – Concert Cabron
22:00 – Concert Neoton1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor