Salvamontiştii, în pragul iernii

Salvamontiştii, în pragul iernii
Salvamontistii bihoreni pot spune ca au avut deja un an foarte încarcat. O data cu finele lunii octombrie se încheie si anul de activitate 2005 pentru Salvamont Bihor.

„Daca anul trecut am spus ca a fost un an cu multe interventii, respectiv 65, anul acesta am fost solicitati la un numar dublu de accidente”, observa Adrian Marin, coordonatorul Salvamont. Un sfert din totalul de 122 de accidente montane s-au petrecut pe pârtii, desi în iarna s-au separat traseele schiorilor de cele ale saniilor.
În acest interval de timp, salvatorii montani au mai acordat asistenta la noua manifestari de masa si au degajat 45 km de poteci de cazaturile de copaci.

Salvamontistii au instalat nu mai putin de 60 metri de lanturi de sprijin în zonele expuse ale unor trasee turistice, refacând si amenajari de siguranta distruse de viituri sau de turisti. În paralel, s-a patrulat în zonele cu aflux turistic si cu risc mare de accidentari, adica în zonele Vârtop – Baita, Stâna de Vale, pârtia de schi de la Hidiselu de Sus, Suncuius – Vadu Crisului, Padis si Valea Sighistelului.

Si la Raliul National


Salvatorii nu si-au neglijat nici pregatirea. Aceasta s-a desfasurat pe mai multe planuri si nivele în cadrul Scolilor Nationale Salvamont, Speologie, respectiv Salvaspeo, cât si la nivel local, în cadrul sesiunii de vara a stagiilor tehnice interne. La începutul acestei luni, cu ocazia Raliului National Salvamont, bihorenii aflati la prima participare au obtinut un meritoriu loc V la parcursul vertical. Iar în weekend s-a desfasurat, în Pestera din Dealul Secatura, un program de stagii tehnice.

Simona Drimbau