Salvamontiştii, in priza

Salvamontiştii, in priza
Salvamontistii bihoreni au avut parte de un sezon estival plin de evenimente. Numarul persoanelor care au fost asistate si ajutate de salvamontisti a fost foarte mare, respectiv 47.

Alti 34 de turisti au primit asistenta medicala ca urmare a diferitelor accidentari. Salvamontistii bihoreni au recuperat si evacuat trei persoane decedate, dintre care doi înecati. Salvatorii spun ca în continuare lasa foarte mult de dorit atitudinea turistilor fata de abordarea zonelor montane si respectul fata de mediu. „Multi turisti ignora în totalitate recomandarile primite”, a concluzionat Lucian Nistor, coordonatorul Salvamont.

În paralel, salvamontistii au efectuat si lucrari masive de degajare a arborilor doborâti de vânt pe potecile de pe mai multe trasee. La degajari, dar si la igienizarea traseelor, au luat parte si câteva organizatii nonguvernamentale de mediu.

Pregatiri intense

Salvatorii nu au neglijat nici activitatea de pregatire. Perfectionarea s-a desfasurat atât la nivel national, în cadrul Scolii Nationale de Speologie si a Scolii Nationale Salvaspeo, cât si la nivel local, în cadrul sesiunii de vara a stagiilor tehnice interne.

„În prezent, 18 salvamontisti întrunesc conditiile necesare atestarii lor ca salvator montan clasa I. 14 au obtinut atestatele TSA nivel avansati, iar noua membri pe cele de tehnician salvaspeo”, a precizat Adrian Marin, vicepresedinte al Salvamont. 95% din membrii Salvamont au parcurs stagiul tehnic obligatoriu de salvare de suprafata, care în anul acesta a avut loc la Vadu Crisului.

Pregatirea medicala, precum si tehnicile de acordare a primului ajutor, au fost prezentate de medicii de la SMURD. Salvamont Bihor s-a implicat atât în organizarea, cât si în efectuarea unui exercitiu demonstrativ în cadrul Congresului National de Speologie, care a avut loc recent la Rosia.

Simona Drimbau