Salvamontiştii intră în adâncuri

4Comentarii
Salvamontiştii intră în adâncuri
ORADEA – Consiliul Judeţean a hotărât ca salvamontiştii să se ocupe şi de salvările din peşteri.

Cum de la 1 ianuarie în fiecare judeţ trebuie înfiinţat un serviciu specializat de salvare din peşteri, potrivit noii legi privind activitatea de prevenire a accidentelor şi salvare a persoanelor accidentate în mediul speologic, Consiliul Judeţean (CJ) Bihor a decis să transforme Serviciul Judeţean Salvamont Bihor în Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

CORSA, nemulţumit
Nemulţumiţi de decizia CJ Bihor, deoarece consideră că serviciul specializat în salvările din peşteri a fost astfel subordonat Serviciului Salvamont, membrii Corpului Român Salvaspeo (CORSA) au decis să conteste hotărârea.

În urmă cu câteva zile, preşedintele CORSA, orădeanul Ionuţ Laţcu, declara: „Am aflat întâmplător că serviciul specializat în salvările subterane şi speologice a fost subordonat Serviciului Salvamont, deşi noi suntem pregătiţi pentru intervenţiile din peşteri şi avene. Legea adoptată în forma propusă de noi prevede ca numărul echipelor de salvare din fiecare judeţ să fie stabilit de comun acord cu CORSA. Noi ştim exact ce eforturi umane şi băneşti implică o salvare din peşteră”.

În replică, salvamontiştii spun că au luat legătura cu CORSA pentru a discuta felul în care se va pune în aplicare noua lege şi mai adaugă că serviciul de salvări subterane nu a intrat în subordinea Salvamont, ci s-a transformat în serviciul Salvamont-Salvaspeo.

Nu închid „prăvălia”
„Nu se ia nimic de la CORSA. Conform legii, ei asigură în continuare şcolarizarea salvatorilor. Nu e vina noastră că în Bihor am avut noroc şi în ultimii zece ani am avut un serviciu funcţional care a efectuat salvări atât de suprafaţă, cât şi din subteran. De altfel, 85% din membrii Serviciului Salvamont-Salvaspeo practică speologia. Consiliul Judeţean şi-a spus: «Am deja un serviciu de salvare montană cu oameni care au făcut salvare din peşteră şi s-a cumpărat şi echipament pentru aşa ceva, atunci Serviciul Judeţean Salvamont Bihor să se transforme în Serviciul Salvamont-Salvaspeo»”, spune Marin Adrian, vicepreşedintele executiv al Serviciului Salvamont-Salvaspeo.

„Se aşteptau ca după 12 ani de activitate să închidem prăvălia şi să spunem gata. Mi se pare aiurea să ai oameni, echipament, relaţionarea cu celelalte instituţii, dar de mâine să tragi linie şi să începi de la zero cu un serviciu nou”, completează Pinter Istvan, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Montani Bihor.
Salvamontiştii orădeni spun că au luat legătura şi cu membrii Serviciului Salvamont Şuncuiuş, de unde vor veni patru oameni specializaţi în salvările din peşteri. „Ne dorim ca persoana salvată să câştige şi să strângem cât mai mulţi oameni calificaţi”, mai spune Pinter Istvan.

Ovidiu Morcan4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor