Salvamontiştii, la pârtii

Salvamontiştii, la pârtii
VÂRTOP / STÂNA DE VALE - Zăpada puţină şi în zona montana a diminuat dar nu a stopat afluxul turistic în zona pârtiilor de la Vârtop şi Stâna de Vale.

Astfel că patrulele Serviciului Judeţean Salvamont Bihor s-au aflat permanent acolo în perioada 28 decembrie – 7 ianuarie, acordând asistenţă la cinci accidente, dintre caree patru de schi, însoţite de leziuni ale membrelor inferioare şi superioare.

În paralel s-a acţionat şi pe linia prevenirii incidentelor, monitorizându-se şi traseele Piatra Grăitoare şi Groapa Ruginoasa din Pasul Vârtop respectiv Vârful Poieni de la Stâna de Vale, unde numărul de drumeţi a fost destul de mare pentru această perioadă dat fiind că nu au avut de înfruntat nămeţi.

Iar pe pârtia „Măgarul” de la Stâna s-au pus jaloane pentru delimitarea arealurilor de săniuş respectiv schi, montându-se şi panouri de avertizare de-a lungul teleschiului.

„Vom colabora cu jandarmii pentru menţinerea ordinii şi respectarea noilor reglementări privind interzicerea săniuţelor pe pârtiile de schi”, reaminteşte salvamontistul Pinter Istvan.

Principalele recomandari pe care Serviciul Judetean Salvamont Bihor le face turistilor sunt:

 

ü      sa porneasca pe traseele de creasta cat mai devreme posibil, planificandu-si cu mare atentie intervelele orare de parcurs la dus si intors. Atragem atentie indeosebi asupra abordarii traseului Vartop – Piatra Graitoare – vf. Bihorul Mare, traseu care, datorita perspectivei, da senzatia unei lungimi mult inferioare celei reale.

ü      -traseele de traversare a crestei principale a masivului Bihor-Vladeasa nu pot fi abordate decat de catre turisti cu mare experienta, perfect dotati tehnic, buni cunoscatori ai zonelor tranzitate, capabili de orintare inclusiv in conditii meteo nefavorabile, In mod special trebuie avuta in vedere ceata, un fenomen frecvent in zonele de gol alpin.

ü      -sa porneasca la drum numai dupa ce s-au informat despre prognoza meteo pe perioada urmatoare.

ü      -sa anunte cabanierii din zona sau Salvamont Bihor despre intentia de a porni pe traseu, durata turei si traseul ales. In cazul in care se recomanda amanarea turei din diferite motive(conditii meteo nefavorabile, echipament insuficient sau neadecvat scopului propus etc) sa respecte aceste recomandari.

ü      -sa se informeze despre starea zapezii, grosimea stratului de zapada, pericolul declansarii unor avalanse.

ü      -sa respecte intocmai marcajele turistice pentru a evita ratacirile.

ü      -in zona de creasta sa evite stationarea pe cornisele formate.

ü      -sa aiba echipamentul conform scopului propus, atat cel vestimentar cat si echipamentul tehnic pe care urmeaza sa il foloseasca.

ü      -sa nu consume nici inainte si nici in perioada desfasurarii turei nici un fel de bauturi alcoolice.

ü      -schiorii sa regleze neaparat legaturile schiurilor in functie de greutate, gradientul partiei, nivelul de pregatire si experienta.

ü      -autovehicolele sa fie dotate in mod obligatoriu cu lanturi si lopata pentru a putea evita blocarea in zapada

 

Important de retinut !!!!!   Modul de solicitare a interventiei Salvamont

 

Ø      In general, prin apel telefonic la numerele 112 si  0-SALVAMONT (0-725826668)

Ø      In zonele de patrulare, la centrele Salvamont, respectiv Cantonul silvic Vartop  ( inclusiv la baza partiei) pentru zona Pasului Vartop si cabana de vis-à-vis de Statia Meteo Stana de Vale(inclusiv la baza partiei) pentru zona Stana de Vale,  in perioada de sfarsit de saptamana.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !