Salvări la înălţime

Salvări la înălţime
PADIŞ – Exerciţii de salvare montană, tehnici de acordare a primului ajutor în condiţii dintre cele mai dificile, drumeţii în diverse puncte de interes turistic şi multă voie bună.

Astfel se poate caracteriza în câteva cuvinte atmosfera care a animat timp de o săptămână Tabăra MASH, amplasată pe platoul Glăvoi. Aflată la cea de-a XII-a ediţie, Tabăra Medical Adventure School in Holiday a reunit peste 60 de studenţi medicinişti din întreaga ţară. Timp de o săptămână, între 6-13 august, mediciniştii au fost iniţiaţi în tainele salvărilor montane de către membrii Serviciul Judeţean Salvamont care au asigurat suportul tehnic, monitorii la atelierele aplicative cât şi ghidarea participanţilor la vizitele efectuate în zonă.

La susţinerea teoretică şi practică a acestor tehnici de salvare şi-au adus contribuţia şi reprezentanţii SMURD Oradea cât şi invitaţi speciali de peste hotare. „Ne bucurăm că pe an ce trece tot mai mulţi studenţi sunt interesaţi să vină în această tabără. Faţă de anul trecut, în această vară am avut cu peste 25 de studenţi mai mulţi. Fapt ce ne dă speranţe mari pentru viitor”, ne-a declarat dr. Hadrian Borcea, coordonator SMURD Oradea, care alături de Lucian Nistor, director tehnic al Salvamont Bihor, sunt pilonii principali în pregătirea mediciniştilor.
Prezentări atractive

Una dintre atracţiile din acest an ale taberei MASH a constituit-o prezentarea celei mai dotate maşini de intervenţie, având un echipament de descarcerare cu o pernă pneumatică care poate ridica până la 77 de tone, trei corturi de urgenţă şi de campanie superprofesionale, cu o capacitate de peste 30 de paturi. „Maşina a fost adusă de la Târgu Mureş de un echipaj de pompieri. Aceasta este dotată inclusiv cu echipamente pentru traumă, intubare şi politraumă. Dotarea acestei maşini depăşeşte cu mult dotarea pe care o avem noi la Spitalul Judeţean din Oradea”, susţine dr. Mihai Botea, purtător de cuvânt MASH.

De un interes la fel de mare s-au bucurat şi expunerile dr. Szabo Levente, medic traumatolog, din partea Fundaţiei „Spider” din Miskolc, Ungaria. Dr. Levente a participat alături de echipa de intervenţie în caz de dezastre din ţară vecină la o serie de acţiuni de salvare din Africa, India sau Indonezia. „Am participat la numeroase cazuri de catastrofă din lume, cum ar fi cutremurul din India, Algeria sau tsunamiul din Indonezia, unde am şi condus echipa de salvare. Au fost situaţii extreme, situaţii în care îţi venea să plângi când vedeai dezastrul din jurul tău.

Trebuia să ne adaptăm rapid la situaţie şi să salvăm pe cei care aveau nevoie de noi”, ne-a mărturisit dr. Levente. Una dintre imaginile care l-au impresionat cel mai mult pe medicul maghiar a constituit-o cea a unui copil de 10 ani din Indonezia a cărui familie pierise în timpul tsunamiului. „E cutremurător să vezi o asemenea imagine. Toţi membrii familiei muriseră, iar copilul asista neputincioas la această tragedie”, îşi aminteşte dr. Levente.
Demonstraţii – concurs
Duminică, ultima zi a taberei MASH, a fost piatra de încercare a participanţilor. Şi asta pentru că aceştia au trebuit să demonstreze, în cadrul unui concurs, cunoştinţele dobândite pe perioada întregii săptămâni. Oricum, potrivit spuselor dr. Botea, mediciniştii nu au stat cu mâna în sân nici pe perioada săptămânii.

„Numeroşi turişti aflaţi în zonă au beneficiat de primul ajutor acordat de medicinişti. Am avut cazuri de plăgi uşoare, hemoragii, entorse, muşcături de viespe şi chiar un abces dentar. Cazul medical cel mai interesant a fost cel al unei turiste din Germania care s-a lovit din greşeală cu un topor în tibie”, conchide dr. Botea.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !