Salvaţi bisericile noastre, măcar în ultimul ceas!

14Comentarii
Salvaţi bisericile noastre, măcar în ultimul ceas!
DEVA – Muzeul “Astra” din Sibiu a făcut demersuri, în urmă cu doi ani, de strămutare a unei biserici de lemn hunedorene, care să facă parte dintr-un proiect numit Ansamblul Crâng.

Ansamblul respectiv se compune din trei gospodării ţărăneşti, specializate pe ocupaţii rurale diferite şi un lăcaş de cult care să-i reprezinte. Prin urmare, biserica de lemn din satul Deleni, comuna Zam, veche de peste 300 de ani, a fost aleasă pentru componenţa ansamblului Muzeului Astra din Sibiu. Reprezentanţii complexului muzeal şi-au dorit foarte mult achiziţionarea lăcaşului de cult, invocând diverse motive. Conducerea Muzeului şi-a trimis în repetate rânduri o echipă în teren pentru a convinge comunitatea de localnici din acea zonă să renunţe la biserica veche, care după afirmaţiile specialiştilor, are o valoare inestimabilă.

 

În prezent situaţia, care la început părea insignifiantă pentru mulţi, a devenit extrem de tensionată mai ales dacă ţinem cont de faptul că majoritatea sătenilor, împreună cu preotul paroh, Ioan Burza, nu vor să renunţe la vechiul lăcaş de cult, în opinia cărora are valoarea unui monument istoric. Menţionăm că acesta nu se înscrie pe lista monumentelor judeţului Hunedoara, lucru afirmat de directorul muzeului sibian, Corneliu Bucur, prezent la Deva, vineri, 18 ianuarie 2008. La întâlnirea pe care acesta a avut-o cu presa judeţeană, a fost prezent şi reprezentantul Episcopiei Aradului, preotul protopop, Alexandru Hotăran, de la care toată lumea a aflat că biserica nu va fi strămutată!

 

Problema iscată fiind închisă lasă în urmă un semn mare de întrebare! Dacă tot se doreşte ca astfel de monumente să intre în circuit turistic, cine şi ce face pentru ca ele să nu se degradeze şi, apoi, să se prăbuşească dispărând!? Corneliu Bucur este de părere că Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara nu face nimic în acest sens şi că “probabil nu ştie ce să facă”, pe când Muzeul “Astra” este instituţia care salvează monumentele tradiţiei româneşti.

Sanda Bocaniciu14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor