Salvaţi Copiii avertizează alocaţia diferenţiată încalcă drepturile copilului

Salvaţi Copiii avertizează alocaţia diferenţiată încalcă drepturile copilului
Salvaţi Copiii consideră că proiectul de lege pentru acordarea diferenţiată a alocaţiei pentru copii pe criteriul situaţiei materiale a părinţilor încalcă documentele fundamentale privind protecţia drepturilor copilului, informează reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale.

Potrivit reprezentanţilor Salvaţi Copiii, documentele încălcare de proiect sunt Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului (devenită lege internă prin ratificare pe 28 septembrie 1990), Constituţia României şi Legea 272 din 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Reprezentanţii Salvaţi Copiii consideră de asemenea că declaraţiile Ministrului Muncii, Mihai Şeitan, ignoră deciziile Curţii Constituţionale cu privire la aspecte ale acordării alocaţiei de stat pentru copii.

“Reamintim faptul că sintagma <drepturile copilului> nu are doar un caracter general, ci se referă la norme juridice specifice ce permit acordarea de beneficii concrete celor îndreptăţiţi. Unul din aceste beneficii îl reprezintă alocaţia de stat pentru copii, un drept universal acordat fiecărui copil în virtutea calităţii lui de subiect de drept”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte Salvaţi Copiii România.

Salvaţi Copiii a trimis scrisori în care îşi exprimă punctul de vedere prim ministrului Emil Boc, ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, şi altor autorităţi ale statului.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, vineri, că alocaţiile pentru copii vor fi acordate numai în funcţie de câştigurile părinţilor şi că sistemul de acordare a acestora va fi reanalizat, astfel încât statul să dea alocaţii doar sub un anumit plafon al venitului familial.

“Nu este corect ca o familie care câştigă 200.000 euro, de exemplu, să primească acea alocaţie de la stat. Nu vor mai primi toţi copiii alocaţia de 42 lei, ci doar de la un anumit plafon în jos”, a explicat Şeitan.

În plus, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a precizat că în acest moment se lucrează la un act normativ pentru reglementarea alocaţiilor pentru copii şi este posibil ca toate alocaţiile, precum cea complementară, monoparentală şi cea de stat de 42 lei, să fie transformate într-una singură.

“S-ar putea ca din 2011 aceşti copii care provin din familii înstărite să nu mai primească alocaţii de la stat. Deocamdată se lucrează la acest proiect şi nu a fost stabilit un plafon”, a spus Nedelcu.

Ea a mai precizat că pe viitor va exista o singură alocaţie, care va fi acordată copiilor cu vârste între 0 şi 18 ani.

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !