Sâmbătă a fost Ziua Cimitirului

1Comentariu
Cimitirul Municipal Rulikowski
Cimitirul Municipal Rulikowski
ORADEA – De Ziua Cimitirului, desemnată recent de Primăria Oradea anual, pentru data de 23 mai, aproximativ 600 de oameni au venit să cureţe şi să aranjeze locurile de veci ale celor dragi. Adică de două -trei ori mai mulţi decât într-o sâmbătă obişnuită.

Oamenii au avut la dispoziţie transport gratuit pe linia autobuzului 14, tronsonul cuprins între Piaţa Unirii şi cimitir, dus – întors. Cei care s-au deplasat cu maşinile personale în interiorul cimitirului, aproximativ 100 la număr, au fost nevoiţi să plătească bilete la intrare, în cuantum de 5 lei. În incintă, administraţia Cimitirului Municipal Rulikowski a pus la dispoziţie pentru prima dată celor veniţi să igienizeze mormintele unelte (greble şi sape), mături, saci menajeri şi mănuşi. Acestea se iau gratuit la intrarea în cimitir, la solicitare, pe bază de buletin. Din păcate, însă mulţi dintre cei veniţi au ratat ocazia, neştiind de „ofertă”.

Simţul civic, stimulat

„E incomod pentru oameni să le aducă cu ei de fiecare dată, pe de o parte, aşa că le oferim noi aici. Pe de altă parte, ne bucurăm că întreţin mormintele celor apropiaţi, pe lângă activitatea derulată de noi periodic, de igienizare. Oricum e bine să stimulăm simţul civic”, a explicat directorul Pasztai. Potrivit acestuia, în paralel, în incinta cimitirului au fost amplasate alte zece tomberoane pentru colectarea gunoiului, pe lângă cele cinci existente. Noile cheltuieli de achiziţie, în valoare de 3.000 de lei, au fost suportate de Regia Autonomă Pieţe Agrement Salubritate (RAPAS).

Directorul cimitirului, Pasztai Otto Zsolt, a asigurat că acestea vor fi puse la dispoziţia publicului în fiecare zi, în timpul programului de funcţionare a cimitirului, zilnic între 8:00 şi 17:00.
Vizitatorii cimitirului, atât cei care ştiau de iniţiativa Primăriei şi a regiei, cât şi cei care nu aflaseră încă, s-au arătat mulţumiţi de aceasta.

„E binevenită iniţiativa autorităţilor, dar, din păcate ar trebui mai mult simţ civic din partea populaţiei. E important ca oamenii, oriunde ar merge, fie că e parc, cimitir sau la picnic în pădure, să nu lase mizerie în urma lor. Trebuie să fie mai atenţi”, este de părere Zorica Borza, unul dintre vizitatorii de sâmbătă ai cimitirului.

Cimitirul Municipal Rulikowski

– situat în Oradea, str. Toamnei nr.1, cimitirul se întinde pe o suprafaţă de 65 de hectare,  cu un numar de 115 parcele.
– cimitirul poartă numele lui Kazimir Rulikowski. „Fost ofiţer ţarist, de origine poloneză, executat în ziua de 28 august 1849 de reacţiunea absolutistă, pentru că, dorind libertatea patriei sale şi a tuturor popoarelor asuprite a trecut de partea revoluţionarilor din 1849”. Astfel e prezentat Rulikowski pe piatra sa funerară din cimitirul orădean.
– aleile asfaltate, cu curent şi apă sunt în procent de 30%.
– în cimitir funcţionează patru capele: Capela Haşaş – pentru cultul ortodox, Capela Frenţiu – pentru cel greco-catolic, Capela Muncipală pentru reformaţi şi restul cultelor, precum şi Capela Steinberger.
– pe timp de iarnă, decedaţii se depun la capele iar pe timp de vară la camera frigorifică.
– transportul decedaţilor se efectuează cu o autoutoutilitară Volkswagen.
– în cimitir funcţionează firme private pentru amenajări morminte.
– telefon:0259/434411
– programul de funcţionare al cimitirului: zilnic, de la 8:00 la 16:00

Mălina Pop



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor