Sanatatea a sute de oameni, la mila unei comisii

De Otilia Șandor
1Comentariu
Sanatatea a sute de oameni, la mila unei comisii
Neîntrunirea unei comisii medicale din Capitală afectează sute de oameni din ţară.

  Situaţie fără precedent şi care se poate transforma în tragedii. Fiindcă membrii unei comisii medicale de la Bucureşti nu s-au întrunit în şedinţa lunară din noiembrie, sute de oameni sunt nevoiţi să aştepte ori să plătească mult (1.000 euro) pentru examinări vitale lor, la Centrul PET/CT Oradea. Unii dintre solicitanţi sunt bolnavi cu cancer, alţii sunt suspecţi de boli oncologice ori alte afecţiuni grave, iar efectuarea acestor investigaţii i-ar ajuta enorm în evaluarea stării lor de sănătate, diagnosticarea corectă şi obţinerea unui tratament adecvat.

Hegedűs Krisztina, director executiv la Centrul PET/CT Oradea a transmis că a trimis luna trecută la Bucureşti dosarele medicale pentru 150 de persoane (declarate la Oradea eligibile pentru a beneficia de aceste examinări), spre aprobare pentru investigaţii gratuite, în baza unor subprograme naţionale valabile de anul trecut. Membrii comisiei naţionale de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu s-au întrunit însă în noiembrie în şedinţa ordinară pentru aprobarea ori respingerea dosarelor şi nici nu au trimis vreo justificare în acest sens. “A fost oprită finanţarea investigaţiilor de specialitate din motive independente şi necunocute la nivelul centrului nostru”, precizează într-un comunicat reprezentanţii Centrului PET/CT Oradea care spun că nu cunosc “motivele pentru care membrii comisiei nu s-au întrunit”.

În afara celor 150 de oameni din Bihor şi alte judeţe ale ţării, care aşteaptă de o lună cu sufletul la gură să afle dacă se pot investiga gratuit la Oradea, mai sunt alte circa 50 de persoane care ar necesita examinări la Centrul PET/CT Oradea în luna decembrie a.c.

Această relaţie contractuală presupune examinarea gratuită a bolnavilor oncologici, a persoanelor cu suspiciuni tumorale ori cu alte afecţiuni grave. Neîntrunirea comisiei obligă solicitanţii fie la plata serviciilor medicale de la noi (4.000 lei/examinare), deşi ei ar trebui să beneficieze de gratuitate, fie la întârzierea primirii unei medicaţii corecte şi deci la agravarea afecţiunilor de care suferă.

Reprezentanţii de la PET/CT Oradea spun că speră în rezolvarea urgentă a acestei situaţii, înainte ca solicitanţii să aibă de suferit.

În luna octombrie, o altă sincopă s-a produs în procesul de examinare gratuită la Centrul PET/CT Oradea: blocarea finanţării.

La ora actuală, numai în judeţul Bihor, circa 2.000 de oameni sunt diagnosticaţi anual cu cancer. Lipsa posibilităţii de examinare gratuită în vederea confirmării ori infirmării suspiciunilor tumorale poate accelera apariţia de tragedii. La fel de importante sunt aceste examinări şi la bolnavii cu cancer aflaţi în proces de vindecare, conduita terapeutică fiind condiţionată de aceste tipuri de investigaţii speciale.

 

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor