Sănătatea, gata de grevă

3Comentarii
Ministrul Sănătăţii Ion Bazac
Ministrul Sănătăţii Ion Bazac
Sindicaliştii din Sănătate susţin că pregătesc în data de 7 octombrie cel mai mare miting de protest de după ’89.

Federaţia Sanitas a programat un miting de protest pe data de 7 octombrie. Sindicaliştii au anunţat deja că va fi cel mai mare protest din Sănătate organizat în ultimii 20 de ani. Liderul local Ioan Giurgiu aşteaptă zilnic informaţii „de la centru”.
Acestea sunt informaţiile care anunţă turbulenţe mari în sistemul sanitar românesc pentru luna octombrie din anul de graţie 2009. Sindicaliştii spun că motivul principal este intenţia Ministerului Sănătăţii de a le tăia din sporuri şi în plus, să îi trimită 10 zile în concediu fără plată sau să le scurteze programul şi implicit şi lefurile.

Liderul local al Sanitas Bihor, Ioan Giurgiu, apreciază că numărul personalului sanitar din judeţul nostru este la mijloc: „nici mic, nici mare, dar imposibil de redus”. Giurgiu prevede că ministrul nu va trimite cadrele medicale acasă, fără bani, dar că le va tăia din sporuri.

Ministrul Sănătăţii susţine însă contrariul. Ion Bazac a anunţat că a majorat coeficienţii pentru salariile din Sănătate şi că va menţine sporurile precum şi veniturile aferente gărzilor efectuate de către medici.

„Aşa cum am promis la începutul negocierilor, facem eforturi pentru păstrarea demnităţii profesiei celor care lucrează în sistemul sanitar. În condiţiile situaţiei economice şi sociale actuale, consider că grila de salarizare pentru personalul din Sănătate, aşa cum se regăseşte după ultimele modificări, a ajuns la o formă echitabilă şi care creează premizele dezvoltării unei cariere profesionale – este pentru prima dată când salariile din sistem vor ţine cont de pregătirea profesională şi de experienţa acumulată în timp”, a declarat zilele trecute ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, Ministerul Sănătăţii anunţă că „a reuşit” să obţină echivalarea funcţiei de medic primar cu cea de conferenţiar, cu coeficienţi (de la coeficienţi între 4,05 şi 5,10) între 4,20 şi 5,25, în funcţie de vechimea în muncă.

În acelaşi comunicat, ministrul Bazac susţine că, „suplimentar”, cadrele medicale vor mai beneficia atât de sporuri, în limita unui procent de 30% din salariul de bază, cât şi de venituri aferente gărzilor efectuate.

Ministrul susţine că prin noua grilă nu vor mai exista situaţii ca un medic specialist să câştige mai mult decât cel care are primariatul.

Sanitas zice altfel

În timp ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu dau semne de nelinişte, sindicaliştii din Sănătate au şi programat, pe data de 7 octombrie a.c., un miting în Capitală, care se anunţă de pe acum a fi cel mai mare din ultimii 20 de ani. Liderii Sanitas susţin că vor pune la cale mitingul cu de-amănuntul, dacă managerii de spitale nu vor veni cu soluţii pentru acordarea sporurilor, până la întâlnirea cu sindicaliştii – programată pe 21 septembrie.

Sindicaliştii Sanitas recunosc majorarea coeficienţilor de salarizare operată de ministeriabili pentru angajaţii din Sănătate, dar nu sunt destul de mulţumiţi de rezultatele negocierilor (sindicaliştii cer, de pildă, pentru medicii primari un coeficient maxim de 6).

Liderul local Sanitas Bihor, Ioan Giurgiu, a declarat pentru Jurnal bihorean că, până la urmă, nu crede că angajaţii din Sănătate vor fi obligaţi să fie trimişi acasă 10 zile, dar că Ministerul “va tăia din sporuri”.

Otilia Sandor3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor