Sănătatea pe card, doar în UE

Sănătatea pe card, doar în UE
Deva – Cardul de sănătate UE vine mai repede decât cel românesc şi costă doar 2,166 lei. Preţul mic şi faptul că va fi disponibil începând cu 1 ianuarie 2007, cardul european de sănătate naşte aprigi dispute.

Pentru a intra în posesia cardului european, fiecare asigurat trebuie să facă o cerere Casei şi va obţine cardul în şapte zile. El va avea o valabilitate de şase luni. Pe baza lui sunt permise toate tratamentele în regim de urgenţă şi a accidentelor petrecute în altă ţară.

Pe lângă cerere, asiguratul va trebui să aibă asupra sa o copie după buletinul sau cartea de identitate şi o dovadă că este asigurat (adeverinţa de salariat, talonul de pensie sau alt act specific). Cât priveşte minorii sub 14 ani, în locul copiei după cartea de identitate se va depune o copie după certificatul de naştere.

Drepturi medicale

Cardul va avea aceleaşi dimensiuni ca un card bancar şi va conţine o serie de date despre posesor – numele, prenumele, numărul personal de identificare – şi despre instituţia eminentă precum şi data expirării. Acest card conferă posesorului său dreptul să beneficieze în caz de necesitate de asistenţă medicală în orice ţară a UE în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii sistemului public de sănătate din ţara respectivă. Cei care vor să călătorească în UE în primele zile ale lui ianuarie, nu vor putea obţine cardul în avans pentru că abia după aderarea României la UE, CNAS va primi de la Bruxelles numărul european de identificare.


Certificatul provizoriu

În cazul în care asiguratul pierde cardul în ţară poate solicita altul nou. Dacă acesta este însă pierdut în timpul sejurului în străinătate, asiguratul poate solicita casei de asigurări eminente, direct sau prin intermediul sistemului public de asigurări de sănătate din statul respectiv, un certificat de înlocuire al cardului. Totodată, dacă durata de valabilitate a cardului, care este de 6 luni, expiră în timpul călătoriei, asiguratul poate solicita în avans eliberarea unui nou card, în prelungirea celui dintâi.


Societăţile de asigurări pun beţe în roate

„Societăţile de asigurări au început să pună beţe în roate Casei pentru ieşirea pe piaţă cu acest card pentru că, spun ei, îşi pierd clientela care se deplasează în străinătate. Cardul va costa puţin peste doi lei, ceea ce face ca aceste societăţi să ajungă în pragul falimentului. Faptul că în mass-media s-au vehiculat preţuri ale cardului de peste 30 de lei a fost o descurajare a societăţilor care oferă servicii medicale peste hotare pentru asiguraţi, în speranţa că vor renunţa la cardul european de sănătate”, declară Victor Leu, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Cardul naţional, mai târziu

Chiar dacă vor beneficia de carduri de sănătate, hunedorenii nu le pot folosi în ţară, în caz de nevoie. Nici chiar legislaţia încă nu este pusă la punct şi, în prima perioadă a anului viitor, se vor folosi tot carnetele de asigurat. „Cardul de sănătate naţional va conţine mult mai multe date decât cel european. Până va primi fiecare asigurat unul va mai dura ceva. În plus, va trebui ca spitalele să fie dotate cu cititoare de carduri pentru a putea fi utilizate. În ceea ce priveşte cardul european, el poate fi obţinut doar de către asiguraţii care au plătit contribuţia la sănătate neîntrerupt în ultimii cinci ani sau dacă în acel moment lucrează şi angajatorul i-a plătit asigurările la zi”, declară Victor Leu, directorul CJAS Hunedoara.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase