Sănătatea populaţiei, la control

BUCURESTI – Setul de analize care va fi efectuat de toată populaţia se va ridica la 50 RON/persoană. Ieri a fost lansat în mod oficial Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei României, prin care se urmăreşte crearea unei imagini asupra patologiei existente în ţara noastră, se anunţă pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice.

Acest program e finanţat de Ministerul Sănătăţii iar suma estimată pentru derularea lui este de 900 milioane RON, bani ce provin din taxa pe viciu. Cetăţenii României vor beneficia gratuit de o consultaţie şi de un set gratuit de analize reprezentative, care să ajute la depistarea unor eventuale boli.
Derulare
Din luna decembrie, Poşta Română va începe expedierea scrisorilor şi taloanelor către cetăţeni. Fiecare cetăţean va primi acasă 2 taloane cu nume, prenume şi CNP. Talonul pe care va scrie „Medic” va fi predat medicului de familie când va merge la consultaţie.

Cu talonul inscripţionat „Laborator de analize” se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se recolta analizele recomandate. Medicul de familie va scrie şi va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Efectuarea analizelor va debuta în 8 ianuarie 2007. Fiecare cetăţean va fi programat în luna în care este născut.

Nu vor face acest control copiii între 0 şi 3 ani, persoanele care au fost internate în spital cu maximum 3 luni înainte de data controlului. Bolnavii cronici care efectuează periodic analize pentru evaluarea afecţiunii de care suferă nu vor beneficia decât de o parte de analize.
Pe grupe de vârste
Totodată, setul de analize este diferenţiat pe grupe de vârstă. Până la 18 ani se va face hemoleucogramă completă, sideremie, glicemie, examen de urină, exudat faringian şi creatină serică.

După 18 ani se vor efectua transaminaze, colesterol, trigliceride, glicemie, creatinină serică, examen de urină şi hemoleucogramă completă. Gravidele vor beneficia şi ele de sideremie. Costul unui set de analize a fost stabilit la 50 de lei noi. Cetăţenii care nu au medic de familie şi cei care nu sunt asiguraţi, se vor putea adresa oricărui medic de familie, având obligaţia să se înscrie pe liste.
Până la 1 ianuarie 2007, Autorităţile Judeţene de Sănătate Publică trebuie să anunţe Ministerul Sănătăţii care laboratoare din sistemul public şi privat sunt acreditate să facă analize.
Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase