Sănătoşi tun, înregistraţi cu handicap

2Comentarii
Sănătoşi tun, înregistraţi cu handicap
70% dintre copiii bihoreni cu vârsta între doi şi trei ani apar în scripte ca având dizabilităţi. Aşa rezultă dintr-un studiu coordonat chiar de decanul Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii din Oradea, Floare Chipea, şi prezentat de domnia sa în plenul Consiliului Judeţean.

Sociologul Floare Chipea spune că ideea de a studia fenomenul a venit din partea unei studente, angajată la Asociaţia Socială Comunitară Oradea, care i-a atras atenţia că în scriptele instituţiei cresc alarmant de mult numărul persoanelor cu dizabilităţi.

Efecte perverse

„Mi-a spus totodată că această creştere nu este una reală şi că fenomenul este generat de faptul că mamele cărora le expiră concediul de îngrijire a copilului de doi ani îşi prelungesc concediul până la trei ani, aducând acte conform cărora copiii suferă de dizabilităţi, spune Floare Chipea. Este chiar un studiu vast, laborios, iar fenomenul mi se pare alarmant, în condiţiile în care devine unul de masă şi prin consecinţe”.

Consilierul a atras atenţia asupra „efectului pervers” al acestui demers. „Nu vreau să se înţeleagă cumva că suntem împotriva mamelor, probabil că prin prelungirea concediului cu un an sunt efecte favorabile asupra dezvoltării copiilor. Dar acest certificat de handicap eliberat copilului în această perioadă îl va urmări toată viaţa”, a adăugat sociologul Floare Chipea, consilier PSD.

Control oficial

Pornind de la aceste considerente, consilierul Chipea a cerut înfiinţarea unei comisii de control care să verifice concordanţa dintre acte şi situaţia din teren. „Nu cred că ar trebui să facă parte din comisie oameni direct implicaţi, precum medici”, spune consilierul.

Floare Chipea consideră că problema îşi are izvorul în cabinetele medicilor care eliberează asemenea acte. „Nu cred că membrii comisiei de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi au vreo vină, deoarece ei au în faţă un dosar cu acte medicale, pe seama cărora iau decizia”, a adăugat consilierul PSD.

În cele din urmă, consilierii judeţeni au stabilit că de monitorizarea fenomenului semnalat şi de întocmirea unui raport se va ocupa chiar Comisia de Muncă şi Protecţie Socială. În cadrul acesteia, CJ Bihor are doi reprezentanţi numiţi de preşedintele Kiss Alexandru.

Veronica Bursaşiu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor