Sanctiuni pentru agricultori

De Simona Albinaru
Sanctiuni pentru agricultori
Fermierul nu va fi sancţionat în cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale.

A fost emis ordinul privind aprobarea sistemelor de sancţiuni pentru măsurile 211 – Sprijin pentru zona montană defavorizată, 212 – Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zona montană şi 214 – Plăţi de agromediu din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, precum şi pentru nerespectarea eco-condiţionalităţii în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă pentru Pilonul I, aferente cererilor de plată depuse începând cu anul 2013, împreună cu anexele acestuia.

Sistemul de sancţiuni, aplicabil pentru cererile de plată aferente formelor de sprijin mai sus menţionate, pentru care se depun cereri în Campania 2013, se stabileşte ţinându-se cont de neglijenţa, intenţia, repetiţia, amploarea (extinderea), gravitatea şi persistenţa acestora.

Excepţii

Fermierul nu va fi sancţionat în cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale, şi anume: decesul fermierului, incapacitatea profesională de lungă durată a fermierului, exproprierea unei părţi importante a exploataţiei, dacă aceasta nu a fost previzionată la data la care angajamentul a fost semnat, o catastrofă naturală de proporţii care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei.

Pentru Măsurile 211, 212 şi 214 există şase categorii de sancţiuni, care se aplică prin calcularea din suma de plată rămasă după etapa anterioară de sancţionare. Astfel, există sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor, sancţiuni pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate, sancţiuni pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată, sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor, sancţiuni pentru nerespectarea ecocondiţionalităţii şi sancţiuni multianuale.

Normele de ecocondiţionalitate, ce cuprind cerinţele legale în materie de gestionare -SMR- şi bunele condiţii agricole şi de mediu – GAEC, trebuie respectate de către toţi fermierii care solicită plăţi directe în agricultură. Calculul sumei de plată şi al sancţiunilor de reducere şi excludere se efectuează ţinând cont de suprafaţa determinată a fermei, în urma tuturor controalelor.

În cazul neglijenţei, sancţiunea nu trebuie să depăşească 5% din suma totală, iar în cazul primei repetiţii, sancţiunea nu trebuie să depăşească 15% din suma totală. În cazurile de nerespectare intenţionată, reducerea procentului nu trebuie să fie mai mică de 20% din plată şi poate merge până la excluderea totală din măsura de sprijin pentru unul sau mai mulţi ani calendaristici. Valoarea sancţiunilor pentru un an calendaristic nu trebuie să depăşească suma totală cuvenită fermierului.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !