Sancțiuni pentru cei care vând alcool minorilor: amenzi sau chiar suspendarea activității

De Simona Drimbău
Consum responsabil de alcool
Consum responsabil de alcool
Comercianții care vând băuturi alcoolice minorilor pot risca amenzi sau chiar suspendarea activității.

Potrivit unui proiect supus atenției senatorilor comercianții care vând băuturi alcoolice minorilor riscă sancțiuni de la 3.000 la 6.000 de lei. În cazul repetării faptei, activitatea magazinului sau localului va fi suspendată între 10 și 30 de zile.

Propunere legislativă vizează modificarea şi completarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Inițiativa vine la propunerea Asociației Berarii României, prin care se dorește legiferarea interzicerii comercializării alcoolului în rândul minorilor. Promovarea unui comportament responsabil vizavi de consumul de alcool se află permanent în atenția Asociației Berarii României. În ceea ce privește consumul de alcool în rândul minorilor, studiile derulate pe acest segment indică nevoia de intervenție prin informare și educare în intervalul 15-16 ani, interval de vârstă considerat ca fiind o etapă critică a dezvoltării adolescentului, cu un grad mare de risc în relație cu alcoolul decât perioadele ulterioare de dezvoltare.

Prevederi

Astfel, comercializarea în magazine, cât și oferirea cu titlu gratuit de băuturi alcoolice minorilor de către unitățile autorizate să le comercializeze va fi sancționată cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, potrivit proiectului de lege.

Potrivit legii în vigoare, același cuatum de amendă este prevăzut și pentru „neasigurarea de către responsabili sau patroni, prin personal propriu ori specializat, a ordinii publice în localuri publice, hoteluri, moteluri, campinguri, cluburi, pensiuni, discoteci și în alte locuri de distracție sau de agrement pe care le conduc, precum și refuzul acestora de a acorda sprijin organelor în drept pentru restabilirea în locurile respective a ordinii publice ori pentru luarea măsurilor împotriva persoanelor care au încălcat legea”.

Tot între 3.000 și 6.000 lei primesc și cei care împiedică sub orice formă organelor care asigură ordinea publică să își îndeplinească „obligațiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menținerea ori restabilirea ordinii publice”, conform legii în vigoare.

În cazul repetării contravențiilor pentru „servirea consumatorilor cu băuturi alcoolice în localurile publice și în afara acestora, în zilele și la orele când, potrivit dispozițiilor legale, acestea sunt închise sau este interzisă desfacerea băuturilor alcoolice ori după ora de închidere stabilită prin autorizația de funcționare”, este luată măsura suspendării activității magazinului sau localului public respectiv pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Inițiativa legislativă aparține unui deputat PNL este susținută de 36 de liberali fiind înregistrată la Senat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !