Sancţiuni pentru rău-platnici

ORADEA -  Agenţii economici care încearcă să inducă în eroare CAS-ul, trebuie să ştie că acest fapt atrage după sine amenzi usturătoare, mai ales când este vorba de acordarea de indemnizaţii sau concedii medicale.

„Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se virează până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se efectuează plata drepturilor salariale sau a veniturilor de natură salarială”, susţine ec. Simona Ardelean, preşedinte a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Astfel, dacă angajatorul nu va depune lunar la CAS declaraţiile privind evidenţa obligaţiilor de plată către Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii şi privind evidenţa nominală a asiguraţilor care au beneficiat de concedii şi indemnizaţii, acesta va fi sancţionat cu o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 RON.

Totodată, angajatorul este obligat să pună la dispoziţia organelor de control ale casei de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare în vederea stabilirii obligaţiilor la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. De amendă nu va scăpa nici angajatorul care refuză nejustificat plata indemnizaţiilor, sau le-a calculat şi plătit eronat cât şi dacă a eliberat certificate de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Ce aduce noul an

Potrivit spuselor conducerii CAS Bihor, pentru anul 2007, persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii vor avea obligaţia să calculeze şi să vireze la fond o contribuţie de 6% asupra fondului de salarii faţă de 7% cât se datorează în prezent. „Cota de 6% se va aplica începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2007”, adaugă ec. Ardelean.

O altă noutate, care însă a intrat în vigoare încă din 9 noiembrie, dar care nu este cunoscută de către mulţi dintre angajaţi sau angajatori, e faptul că stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor pentru concedii medicale s-a redus de la 6 luni, la o lună, realizată în 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. 

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase