Sand Hill ar sonda și în arii protejate din Bihor

Sand Hill își prezintă tehnologia de prospecțiuni seismice folosită în Ungaria, pe propriul său site
Sand Hill își prezintă tehnologia de prospecțiuni seismice folosită în Ungaria, pe propriul său site - © FOTO: shpbv.eu
Trei arii protejate și teritoriile orașelor Marghita, Valea lui Mihai, Săcueni și ale altor comune din Bihor ar urma să fie călcate de căutătorii de petrol și gaze.

Petroliștii batavo-hungaro-români de la Sand Hill Petroleum nu și-au găsit oriunde să sondeze după hidrocarburi. Ci tocmai într-o zonă străbătută de arii protejate!

Perimetrul de exploatare EX – 1 Voivozi se întinde atât în județul Bihor, cât și în Satu Mare, suprafața propusă de Sand Hill pentru prospecțiune seismică 3D fiind una uriașă: 736 de kilometri pătrați.

Iată orașele și comunele afectate, din județul Bihor: Marghita, Valea lui Mihai, Săcueni, Șimian, Curtuișeni, Tarcea, Viișoara, Buduslău, Cherechiu și Sălacea, conform celor transmise de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bihor.

Trei arii protejate

Iată ariile protejate cu care se suprapune perimetrul de exploatare deținut de Sand Hill în Bihor și Satu Mare:
* ROSPA0016 Câmpia Nirului – Valea Ierului, declarat sit Natura 2000 de importanță avifaunistică pentru pentru 60 specii de păsări;
* ROSCI0021 Câmpia Ierului suprapus ROSPA0016 Câmpia Nirului – Valea Ierului, declarat sit Natura 2000 de importanță comunitară pentru 10 tipuri de habitate, 21 specii de floră și faună;
* ROSCI0020 Câmpia Careiului, declarat sit Natura 2000 de importanță comunitară pentru 12 tipuri de habitate, 24 specii de floră și faună.

Au pasat spre București

JURNAL BIHOREAN & BIHON au aflat și că, în 29 martie, Sand Hill Petroleum depusese documentația la sediul APM Bihor, cu solicitarea de a i se elibera autorizația pentru prospecțiunile cerute în perimetrul pomenit. Însă, pentru că traversează două județe și deoarece perimetrul de exploatare se suprapune cu trei arii protejate, la doar câteva zile după depunerea cererii, în 2 aprilie a.c., Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bihor trimitea mai departe documentația către Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Companiei petroliere i se cer, printre altele, realizarea unui memoriu tehnic de prezentare detaliată a acțiunilor dorite, precum și avizul custodelui/administratorului ariei protejate.

Rămâne de văzut către care agenție județeană va delega Bucureștiul tranșarea problemei autorizației de mediu către compania petrolieră ce are concesiune pe perimetrul EX – 1 Voivozi. Amintim că, la rându-i, Consiliul Județean i-a pasat pe cei de la Sand Hill Petroleum către autoritățile locale, primării, pentru a-și obține autorizațiile necesare în perimetrul de exploatare.

Artefacte arheologice salvate din zona Velența
În cadrul acestora, în Noaptea Muzeelor, se vor deschide porţile majorităţii muzeelor din Oradea. Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, ediţia a XXII-a, vor include mai multe activităţi care se vor desfăşura în perioada 16-22 mai. Evenimentele vor debuta cu două lansări de carte. Este vorba mai înt...10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor