Sanii bihorencelor – la control digital si la Judetean

Reactualizat la:
5Comentarii
Sanii bihorencelor – la control digital si la Judetean
Mamograful de la Judeţean cumpărat de Cseke îşi aşteaptă clientele.

Mamograful cumpărat din bani de la Ministerul Sănătăţii, care a fost inaugurat luni, în prezenţa ministrului Sănătăţii Cseke Attila, îşi aşteaptă clientele.Deocamdata aparatul este testat pana cand sefii Spitalului Judeţean vor semna contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Investigaţiile de mamografie de la Judeţean se fac pe bază de recomandări medicale, de la medicul specialist în oncologie.


Era vechi

Achiziţia acestui mamograf s-a impus la Judeţean întrucât cel vechi e prea uzat. Mamograful vechi, fabricat în 1990, a ajuns la Judeţean în urmă cu 17 ani, prin donaţie din SUA. Aparatul vechi a deservit pacientele internate şi cele care aveau recomandări din policlinica spitalului până în 2009 Din cauza vechimii, a folosirii intense, şi pentru că nu avea expunere automată, CAS Bihor nu a mai acceptat anul trecut încheierea de contract pentru investigaţii gratuite către paciente fiindcă aparatul de mamografie era prea vechi şi nu mai putea efectua decât şase investigaţii pe zi. De aceea, din 2010 aparatul vechi de mamografie a fost folosit de anul trecut doar pentru pacientele internate, iar celelalte cazuri erau rezolvate la spitalul Pelican, la complexul medical de pe str. Roman Ciorogariu sau la cabinetul privat de pe str. Nicolae Jiga.

Mai bun

Noul aparat cumpărat de minister (cu 995.000 lei) va permite efectuarea investigaţiilor pentru depistarea cancerului mamar (screening) şi urmărirea posterapeutică a pacientelor.
Conducerea Spitalului Judeţean apreciază că aparatul va putea efectua patru mamografii pe oră.

Potrivit reprezentantului firmei care a adus aparatul, mamograful nou este al doilea din ţară de acest tip, după cel de la policlinica SRI din Capitală (care a fost cumpărat în urmă cu trei ani), are o calitate mai bună a imaginii, este digital, oferă confort pacientelor în timpul investigaţiei (care nu durează mai mult de cinci minute), iradierea pacientelor e mai mică, nu mai e nevoie de filme mamografice şi alte consumabile, personalul medical care lucrează cu el va fi mai protejat împotriva radiaţiilor, permite localizarea leziunilor mai mici de 5 mm dar şi a biopsiei cutanate a tumorilor mamare.

Periculos

Prezentă la inaugurare, dr. Szabo Edina estima că în Bihor sunt în jur de 125.000 de femei cu vârsta între 45 – 65 de ani, care ar trebui investigate în vederea depistării precoce a cancerului de sân. Anual, în ţară se depistează circa 6.500 de cazuri noi de cancer mamar şi 2.500 de femei mor annual din pricina cancerului de sân. Tendinţa de creştere a acestui tip de cancer este de 7% pe an, dar investigaţiile mamografice pot depista în stadiu precoce afecţiunea şi prin urmare numărul femeilor care se pot vindeca de boală ar putea creşte mult mai mult.

O.Ş.

Taguri: ,


5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor