Sânmartin, mai presus de lege

Sânmartin, mai presus de lege
RA Apa-Canal are alta masura pentru consumatorii oradeni si alta pentru cei din Sanmartin. Apă-Canal refuză să acţioneze pentru recuperarea unei datorii de 15 miliarde lei.

În caz de neplata a facturilor, asociatiile de proprietari, consumatorii individuali si agentii economici oradeni sunt decuplati fara mila, chiar si pentru datorii de câteva zeci de milioane lei.

Nu la fel se întâmpla si cu firma de gospodarie comunala din Sanmartin, care de câtiva ani nu-si plateste integral consumul, ajungând sa aiba o creanta de 15 miliarde lei, incluzând penalitatile.

Clementa selectiva

La sedinta din 28 aprilie a Consiliului Local, mai multi alesi au solicitat pe un ton imperativ ca regia autonoma sa actioneze în judecata firma de gospodarie comunala din Sânmartin si în caz de nevoie sa sisteze furnizarea apei potabile, pentru recuperarea datoriilor de 11 miliarde lei.

Însusi primarul Petru Filip si-a exprimat parerea ca cei din Sânmartin trebuie constrânsi sa plateasca, la fel ca si rau-platnicii oradeni. Directorul Ioan Ciursas a afirmat atunci ca Sânmartinul are ca termen de plata a datoriilor 10 mai, dupa care serviciile pot fi sistate.

În cele cinci luni trecute de atunci, Apa-Canal nu numai ca nu a reusit sa recupereze un sfant din Sânmartin, dar chiar mai mult, consumatorii din comuna nu au platit nici macar facturile curente, restantele atingând fabuloasa cota de 15 miliarde lei. În ciuda acestui fapt, conducerea Apa-Canal nu a închis robinetul si nici nu intentioneaza s-o faca, invocând impactul nefast pe care l-ar avea sistarea furnizarii apei asupra turismului din Baile Felix si Baile 1 Mai.

„Responsabilitatea ar trebui sa mi-o asum eu, si de mâine sa opresc apa în Sânmartin. Asta ar rezolva problema, dar la modul groaznic”, ne-a declarat directorul Ioan Ciursas, adaugând ca în urma cu trei ani, când regia a avut o tentativa de sistare a apei, Ministerul Turismului si Prefectura au facut presiuni în vederea reluarii serviciului. În opinia lui Ioan Ciursas, solutia o reprezinta tratativele cu administratia locala din Sânmartin.

Ilegalitate

La recenta sedinta a deliberativului local din Oradea, problema Sânmartinului a agitat putin spiritele, consilierul Mircea Matei solicitând ca atâta timp cât nu se sisteaza serviciile Apa-Canal catre Sânmartin, sa nu mai fie debransat nici un consumator oradean. Solicitarea consilierului nu a fost bagata în seama de conducerea regiei, chiar a doua zi fiind debransati trei consumatori oradeni, cu datorii incomparabil mai mici decât ale firmei de gospodarie comunala din Sânmartin.

Tratamentul diferentiat aplicat consumatorilor reprezinta o ilegalitate, admite Cristiana Bigan, directoarea Oficiului pentru Protectia Consumatorilor. „Legea trebuie aplicata în acelasi fel pentru toata lumea. Nimeni nu este mai presus de lege”, declara Cristiana Bigan. Nici macar clientii Apa-Canal din Sânmartin…

Pengo Zoltan