Sânmartinul bate apa în piuă

Sânmartinul bate apa în piuă
SÂNMARTIN - Comuna Sânmartin are termen până vineri să plătească datoria de 25 miliarde de lei vechi către Compania de Apă Oradea, altfel riscă din nou să rămână fără apă potabilă.

Marţi, într-o şedinţă „de îndată”, consilierii locali din Sânmartin s-au adunat să decidă ce fac cu societatea de apă din comună cu doar trei zile înainte de scadenţă. Practic, şedinţa de ieri nu a rezolvat nimic, pentru că Executivul a venit cu lecţiile nefăcute.

Datoriile nimănui
Luna trecută, când CA Oradea a oprit alimentarea cu apă în comuna Sânmartin, consilierii au decis preluarea SC GCPLS SA. Însă atunci s-a preluat doar activul, adică serviciul de furnizare a apei, însă fără datorii. CA Oradea a transmis Primăriei Sânmartin că nu va încheia contract de furnizare a apei cu societatea din comună, după preluarea ei de către CL, decât dacă aleşii decid şi preluarea pasivului, adică datoriile de 25 miliarde de lei vechi. Şedinţa de ieri a început cu scandal, întrucât consilierii liberali au spus că nu există bază legală pentru preluarea datoriilor, iar democraţii au acuzat grupul liberal că nu se prezintă la şedinţe, decât câte unul, pentru a pasa responsabilitatea.
„Curtea de Conturi a spus clar că nu putem să plătim noi datoriile. Să ne spună juristul dacă este legală hotărârea. Nu e drept, nu e legal. Să vină autorul să ne spună nouă de unde sunt datoriile”, a cerut consilierul Florian Birta.

Conducere pasivă
Aleşii au acuzat conducerea SC GCPLS de problemele în care se află acum comuna. Primarul Lucian Popuş a declarat că îl aştepta la şedinţă şi pe directorul societăţii de furnizare a apei, însă acesta a trimis un alt angajat să dea socoteală în faţa consilierilor.
„Cineva se bălăcăreşte în bani publici”, a apreciat primarul Popuş. În final, juristul Primăriei le-a explicat consilierilor că nu există o bază legală pentru preluarea datoriilor societăţii, însă ei pot decide acest lucru, iar dacă nu contestă nimeni hotărârea, ea va rămâne valabilă.

Totuşi, la vot, cei doi consilieri liberali prezenţi la şedinţă s-au abţinut, iar hotărârea nu a trecut. Ca urmare, nici ieri nu se ştia încă modul în care va fi rezolvată problema datoriilor şi a apei în comuna Sânmartin. „Miercuri vom avea o soluţie. Nu banii sunt o problemă, pentru că Primăria are 40 de miliarde disponibile pentru diferite lucrări, însă aveam nevoie de hotărâre pentru a-i plăti. Dacă hotărârea trecea puteam deja achita datoria”, a declarat Lucian Popuş. Asta deşi acea hotărâre trebuia să primească întâi avizul de legalitate al Prefecturii. „Nu era o problemă, pentru că am vorbit la Prefectură şi ei au fost de acord”, a continuat primarul comunei.

Directorul CA Oradea, Ioan Ciursaş, a declarat că până vineri, la ora 8:00, trebuie achitate datoriile, sau comuna rămâne din nou fără apă. „De o lună de zile stau şi nu fac nimic, şi acum, în două zile, vor să rezolve tot”, observă Ciursaş.

Se fură apă?
Singurul lucru cu care au fost de acord toţi consilierii şi Executivul a fost acela că datoriile mari la apă au fost înregistrate şi ca urmare a furturilor din comună. Deşi în iunie s-au stabilit controale pentru descoperirea furturilor, rezultatele se lasă aşteptate. Primarul a promis că cei prinşi că au furat vor fi daţi pe mâna Poliţiei. Printre cei bănuiţi de furturi se numără şi operatori importanţi de turism din Băile Felix şi 1 Mai, inclusiv ştranduri.

Amendaţi de Mediu
Tot în iunie, Garda de Mediu Bihor a amendat SC GCPLS Sânmartin cu un miliard de lei vechi pentru scurgeri de ape uzate, fecaloid-menajere, în valea Hidişel.
Nu e clar însă cine şi când va plăti această sancţiune.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase