Şanse de angajare pentru persoanele cu dizabilităţi

Reactualizat la:
Şanse de angajare pentru persoanele cu dizabilităţi
Persoanele cu handicap sau tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului trebuie să se prezinte la AJOFM Bihor.

AJOFM Bihor oferă o şansă beneficiarilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi tinerilor care părărsesc sistemul de protecţie a copilului. Acestea sunt invitate să contacteze agenţia În scopul de a se înregistra în baza de date a acesteia.

Beneficii

„Aceste demersuri au ca scop sprijinirea acestor persoane prin oferirea de servicii de mediere pentru găsirea unui loc de muncă adecvat capacităţilor şi nevoilor lor. Chiar vineri are loc o astfel de întâlnire între doi angajatori şi persoane din această categorie”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Potrivit legii, societăţile comerciale cu mai mult de 50 de angajaţi sunt obligate să angajeze cel puţin două persoane cu handicap sau provenite din rândul celor care au părăsit sistemul de protecţie al copilului.

Legea nr.448/2006 permite angajatorilor care nu doresc să angajeze persoane cu handicap să aleagă dintre alte două variante. Prima variantă ar fi să achiziţioneze servicii sau produse realizate de persoanele cu handicap angajate de către unităţile protejate autorizate pe baza unui parteneriat.

Angajatorii trebuie să cumpere aceste produse în valoarea echivalentă cu sumă totală a datoriilor la bugetul de stat raportat la procentul de 50% din salariul de baza mini brut pe ţară, înmulţit cu numărul de locuri de munca neocupate de persoane cu handicap. A doua variantă este să plătească lunar către bugetul de stat o sumă care reprezintă 50% din salariul de baza minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de munca neocupate de persoane cu handicap.

„Majoritatea angajatorilor preferă să achiziţioneze bunuri şi servicii. Totuşi, anul trecut, au fost angajate în judeţul Bihor circa 50 de persoane din această categorie. Se observă că tot mai multe societăţi comerciale încep să facă acte de responsabilitate socială prin angajarea de astfel de persoane. Pe de altă parte, la angajarea unei persoane care părăseşte sistemul de protecţie al copilului o firmă primeşte lunar 1.000 de lei, până când angajatul ajunge la vârsta de 25 de ani: pentru o persoană cu handicap se primeşte 500 de lei/lună”, a precizat Békési Csaba.

Informatii se pot obtine la sediul agentiei din Oradea, str.Transilvaniei, nr. 2 sau la telefon nr. 0359-800960, int.110, persoana de contact este doamna Juca Maricica, consilier superior in cadrul Centrului de Informare, Consiliere si Asistenta la Locul de Munca pentru persoanelor cu handicap din cadrul AJOFM Bihor juridice private sau publice precum şi de autorităţile publice. Persoanele fizice care au decis să înfiinţeze o societate comercială sunt scutite de aplicarea prevederilor din Legea nr.448/2006 precum şi instituţiile publice de siguranţă naţională, apărare naţională şi ordine publică.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !