Șantier de 130.000 de euro la Fântâna cu Pești. Va avea un nou concept de jocuri de apă și lumini

De Roxana Deaconescu
Șantier de 130.000 de euro la Fântâna cu Pești. Va avea un nou concept de jocuri de apă și lumini
© foto: arhivă
După ani buni de discuții, reprezentanții Primăriei Timișoara au reușit să găsească un proiectant și un constructor pentru reabilitarea Fântânii cu Pești din centrul orașului. O firmă din Timișoara va face proiectul și va executa lucrarea cu 130.000 de euro.

Se vorbește de patru ani despre reabilitarea Fântânii cu Pești, considerată un simbol turistic al Timișoarei, iar reprezentanții primăriei au reușit în sfârșit să găsească un proiectant și constructor, după ce prima licitație a eșuat.

De lucrările prevăzute se va ocupa firma JDA Consult din Timișoara, care va face atât proiectul, cât și reabilitarea propriu-zisă. Contractul a fost semnat zilele acestea la primărie și are o valoare de 650.000 de lei cu TVA, echivalentul a 130.000 de euro, banii urmând să fie luați din bugetul local.

„S-a semnat contractul pentru proiectare și execuție, cu firma JDA Consult SRL, valoare 541.586 lei fără TVA, durata de două luni pentru proiectare și zece pentru execuție. Lucrările presupun reabilitarea construcțiilor din punct de vedere structural, a instalațiilor electrice, hidraulice, se va păstra geometria acestei fântâni. Lucrările presupun în principal reabilitarea bazinului (…), realizarea unui nou concept de jocuri de apă și lumini”, a anunțat, marți, primarul Nicolae Robu.

Potrivit reprezentanților primăriei, Fântâna ornamentală cu Pești din Piața Victoriei reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Timișoara, un simbol al orașului de pe Bega.

„Monumentul dă o notă distinctă zonei, revigorând atmosfera creată de clădirile monumentale din jur, fiind o oază de relaxare a pieței. Ca urmare a concluziilor raportului de expertiză, se impun lucrări de reabilitare datorită degradării avansate a bazinului fântânii, a căminului tehnic și a instalațiilor hidraulice exterioare (conducte, duze, robineți etc.), generate de perioada îndelungată de exploatare a structurii. Lucrările propuse au ca scop reabilitarea construcției din punct de vedere structural, al finisajelor, instalațiilor electrice, hidraulice și a racordurilor, cu păstrarea arhitecturii și dimensiunilor geometrice”, se arăta în anunțul de participare trimis către SEAP.

Consilierii locali au aprobat încă din luna aprilie 2018 documentația pentru avizarea lucrărilor de intervenție și indicatorii tehnico-economici, care arătau un cost estimativ de 730.000 de lei cu tot cu TVA. Documentația a fost întocmită de firma Eurodraft Proiect Design SRL, cu un contract în valoare de nici 20.000 de lei.

Fântâna din centru a ajuns să se degradeze atât de tare încât e nevoie de reabilitarea întregii structuri subterane. Vorbim despre prima lucrare complexă care se va face după construcția fântânii din anul 1957. Inițial, aceasta a avut forma unei stele cu cinci colțuri, pe care erau așezați pești de bronz.

Va fi reabilitat și impermeabilizat bazinul fântânii, va fi refăcută hidroizolația camerei tehnice, vor fi înlocuite instalațiile hidraulice în camera pompelor și cele aferente fântânii ornamentale, va fi refăcut branșamentul de apă și racordul la canalizare, precum și instalația electrică de alimentare a fântânii și va fi montat un tablou electric de automatizare și control a locurilor de apă și lumină, fiind realizat un nou concept pentru apă și lumină, se mai arată în documentație.

Articole pe aceeași temă:

Fântâna cu Pești, reabilitare de 140.000 de euro. Primele lucrări serioase după 62 de ani de la construire0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !