Şantier în întârziere la drumul expres

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
15Comentarii
Şantier în întârziere la drumul expres
Demobilizarea personalului este cauza pentru care lucrarea de pe strada Bihorului trenează, consideră primarul Ilie Bolojan. Constructorul, o firmă din grupul Selina, a fost atenţionat să bage viteză.

Lucrările de reabilitare a Căii Bihorului, parte din prelungirea drumului expres până în giraţia de la Real, trenează nepermis de mult, motiv pentru care firma contractantă, Drum Asfalt SRL, parte din grupul Selina, a fost notificată de Primărie. „Pe primul tronson la care lucrăm în prezent, la reabilitarea Căii Bihorului, lucrările sunt în întârziere, ritmul nu este bun. Îmi cer scuze rivenarilor, care sunt deranjați de ritmul lent al lucrărilor. Am notificat constructorul, cerându-i să urgenteze ritmul, el promițând că de azi se va rezolva problema”, a spus primarul Ilie Bolojan, apreciind disconfortul riveranilor, obligaţi să trăiască de o vreme cu tranşee în faţa locuinţelor.

Termenul-limită pentru finalizarea acestui contract este septembrie 2019, contractul fiind adjudecat la 5,1 milioane de lei fără TVA.
Pe cel de-al doilea tronson se lucrează în condiții bune, aproximativ 30% din lucrare este realizată. Cea mai complexă bucată este cea de pasaj suprateran, acest semipasaj care urcă dinspre Real Episcopia înspre deal, aici lucrările fiind realizate într-o pondere de 70%.

Asfaltare în zona veche

Primăria a început documentaţiile pentru asfaltarea străzilor adiacente drumului expres. „O parte din străzile de pe dealuri, în zona Căii Bihorului, nu sunt modernizate, un al doilea grup de străzi este cel din Oncea nouă, pe partea stângă dinspre ieșirea din Oradea spre Biharia, și al treilea grup de străzi este cel din Episcopia veche, care nici ele nu sunt modernizate”, a explicat primarul. Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local de luni au fost două străzi din primul grup de străzi dinspre deal – străzile Cireșilor și D. Anghel.
Strada Cireșilor, tronsonul cuprins între str. Strugurilor – intersecție cu str. Piersicilor, are o lungime de 765 metri, iar valoarea totală a investiției este de 2.477.826,69 lei cu TVA. Strada D. Anghel are o lungime de aproximativ 1 km, valoarea investiției fiind de 3.629.304,84 lei cu TVA. Ambele lucrări vor fi finalizate în 4 luni. Pe lângă asfaltare, lucrările includ şi schimbarea reţelei de iluminat stradal, realizarea de ziduri de sprijin, precum și sistem de canalizare pluvială.

„La finalul lunii iulie și celelalte trei străzi care sunt în zona respectivă – Piersicilor, Caișilor și Viilor – urmează să aibă studiul de fezabilitate închis, inclusiv partea de exproprieri în zonă. Vom demara procedurile de licitație, iar în toamnă vom începe lucrările, anul viitor lucrările urmând să fie gata. Practic zona respectivă va fi în bună regulă, inclusiv zona Căii Bihorului”, a mai declarat Bolojan.

Primarul a adăugat că străzile din Oncea Nouă – Cucului, Gh. Pituț, Episcop Al. Todea, Episcop Ion Alexi, Macului și Ioan Pop Reteganul – au în lucru proiectele tehnice, la finalul lunii viitoare vor ajunge în Consiliul Local spre aprobare, după care intră în licitaţie.

În ceea ce privește cele 6 străzi din Episcopia Veche, nemodernizate, pentru acestea au fost semnate contractele pentru realizarea studiilor de fezabilitate, cel mai târziu în toamnă se vor aproba indicatorii tehnico-economici, iar cel mai târziu în primăvară vor începe lucrările de modernizare în această zonă. „Odată cu terminarea acestor lucrări, practic drumul expres va fi legat de toate cartierele din zonă, zona de dealuri, cu străzi asfaltate, în așa fel încât să fie pus în valoare și locuitorii din aceste cartiere să poată beneficia de această infrastructură nouă. În plus, cu aceste lucrări se finalizează asfaltarea tuturor străzilor din zona veche a orașului și, începând de anul viitor, vom lucra la reabilitarea străzilor deteriorate sau la străzile din cartierele noi”, e concluzia primarului.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor