Șantier la zidurile de vest ale Cetății

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
8Comentarii
Șantier la zidurile de vest ale Cetății
Vara lui 2021 este termenul final al lucrărilor de consolidare și restaurare a zidurilor bastioanelor Ciunt și Bethlen respectiv a curtinelor vestice și nordice.

Începute timid din vara anului trecut, lucrările aferente etapei a III-a de reabilitare a Cetății prind consistență de la deprimăvărare încoace. Etapa prezentă, în valoare de peste 9,5 milioane lei, conține lucrări în bastioanele Ciunt și Bethlen și la zidurile de legătură dintre ele.

Banii vin dintr-un proiect cu finanțare europeană în cadrul POR Axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

Intrarea în această etapă a marcat și schimbarea de gardă la constructori – firma Constructorul Sălard, apropiată UDMR, care și-a adjudecat primele două etape din intervenția la Cetate, a fost înlocuită de asocierea de firme Drum Asfalt SRL, Trameco SA și Lemacons SRL. Pe partea de arhitectură, firma arhitectului Ernest Pafka a ieșit, făcând loc firmei lui Emodi Tamas – Restitutor SRL.

Două tronsoane

Proiectul propune lucrări pe două tronsoane: primul e curtina dintre Bastionul Aurit și Bastionul Ciunt, adică zidul vizibil în Parcul Cetății, la intrarea dinspre Calea Clujului, precum și zidul îngropat care delimitează Bastionul Ciunt. Bastionul Ciunt este cel din stânga intrării principale în Cetate, unde e amenajat teatrul de vară.

Al doilea tronson e curtina dintre bastioanele Ciunt și Bethlen, Bastionul Bethlen și subsolul Corpului F, care face parte din Bastionul Bethlen.

Expertiza zidurilor arată că bastioanele nu prezintă pericol iminent de prăbușire, fiind încadrate ca „structuri în stare de conservare medie – nu prezintă probleme majore de stabilitate generală”. Pentru că funcțiunile noi dorite în cetate ar urma să crească numărul de vizitatori, sunt necesare intervenții complexe privind zidurile: completarea materialului lipsă sau degradat, curățarea și conservarea elementelor existente, restaurarea elementelor din piatră și protecția adecvată a zidăriei.

„Se propun înlăturarea straturilor de pământ de umplutură și moloz din interiorul cazematei și din fața ei, respectiv revenirea la o cotă de călcare mai apropiată de cea originală. Se va scoate la iveală zidul nordic al cazematei, cu cele două guri de tragere”, se arată în descrierea proiectului.

Decopertări

În prezent, muncitorii lucrează în două zone. De pe schelă, în zona Bastionului Ciunt, se face curățarea zidurilor de vegetație, cu recuperarea cărămizilor care se desprind. În Bastionul Bethlen se lucrează la evacuarea parțială a pământului de umplutură.

Amenajarea propusă în această zonă este un fel de amfiteatru – parc, cu suprafețe gazonate și gradene pe trei nivele, semicirculare și cu o mică scenă la bază. Sus, pe coama bastionului, se va păstra o reprezentare a drumului de rond existent inițial, folosit ca variantă de apărare a cetății de la înățime. De altfel, intenția este de a reface acest drum de rond pe întregul perimetru al Cetății, ca un fel de punct de belvedere pentru vizitatori spre vecinătățile Cetății, mai mult sau mai puțin interesante.

În proioect figurează refacerea unei clădiri de secol XIX, din vecinătatea Bastionului Bethlen, una dintre puținele spații din Cetate care oferă un spațiu generos, de peste 100 de mp, fără compartimentări. Seniorii orașului și-o pot aminti, aceasta a rezistat până în anii 70, când s-a prăbușit.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor