Şantiere în Centrul istoric, pe Corso

Reactualizat la:
Palatul Moskovits Miksa, o lucrare migăloasă, blocată în hârtii
Palatul Moskovits Miksa, o lucrare migăloasă, blocată în hârtii
Şapte palate şi imobile din Centrul istoric al oraşului sunt prinse în planul de reabilitare din acest an, pentru unele finanţarea este mixtă – se împarte între Primărie şi proprietari, iar pentru altele sarcina este exclusiv a oraşului, prin Administraţia Imobiliară Oradea (AIO).

Cercul Militar

Imobilul de pe strada Mihai Eminescu 5 este în şantier de reabilitare pe cheltuiala oraşului. Lucrarea a fost angajată în urma unui schimb prin care Primăria s-a angajat să refacă faţada clădirii iar Ministerul Apărării a cedat o fâşie de teren de-a lungul Peţei, pentru realizarea pistei de biciclete. Clădirea e într-o stare avansată de degradare din cauza infiltraţiilor de apă pluvială, care a afectat tencuielile şi tâmplăria. Se execută lucrări de consolidare la acoperiş, reparaţii la planşeul de lemn peste etajul I, se retencuiesc toate faţadele, se înlocuiesc accesoriile decorative şi se recondiţionează tâmplăria exterioară. Valoarea lucrărilor este de 1,2 milioane de lei cu TVA inclus iar termenul de finalizare este sfârşitul acestei luni.

Clădirea ortodocşilor

Pe Corso, sunt anunţate reparaţii la acoperişul şi faţada clădirii de pe Republicii 13, proprietatea Bisericii Ortodoxe. „Se propune înlocuirea învelitorii actuale în proporţie de 100%. De asemenea, se vor înlocui toate elementele de tablă a acoperişului, jgheaburile şi burlanele, doliile şi şorţurile de tablă conexe învelitorii. Dacă pe timpul execuţiei lucrărilor se va constata existenţa unor elemente degradate din structura şarpantei, se vor lua măsuri de consolidare. Se vor repara elemente de zidărie de la nivelul podului. Se vor verifica stabilitatea elementelor decorative care marchează colţul şi zona centrală. Concomitent cu lucrările de reparaţii la tencuieli se vor monta noile tâmplării, se vor efectua reparaţiile din jurul acestora atât la exterior cât şi la interior. La exterior se vor înlocui glafurile din tablă zincată de la ferestre cu glafuri din tablă de cupru. Glafurile din tablă zincată ce protejează cornişele vor fi înlocuite cu glafuri din tablă de cupru. De asemenea, se vor înlocui jgheaburile şi burlanele actuale cu jgheaburi şi burlane realizate din tablă de cupru. Valoarea estimativă a acestor lucrări este de 792.549,40 lei (fără TVA), lucrările sunt în licitaţie”, transmite AIO.

Casa Poynar

Situat pe strada Nicolae Grigorescu nr. 6, cu două faţade principale care dau spre Piaţa Ferdinand, imobilul este deja în şantier, lucrarea a fost contractată cu Constructorul Sălard SRL. Casa este monument clasificat în Lista Monumentelor Istorice la poziţia 199 BH-II-m-B-01049 – casa Poynar – 1907. Nu a mai fost atinsă de nicio intervenţie reparatoare de 50 de ani, motiv pentru care i s-a degradat tencuiala şi zugrăvelile. „Se propune refacerea ornamentelor distruse, reparaţii la acoperiş, înlocuirea jgheaburilor, burlanelor şi a paziilor din tablă, respectiv refacerea tencuielilor. În prezent se lucrează la tencuielile de la faţade şi refacerea ornamentelor. Valoarea acestor lucrări este de 534.662,86 lei cu TVA, cost suportat, în parteneriat, de proprietarii de spaţii şi de oraş.

Licitaţie contestată

Palatul Moskovits Miksa din Parcul Traian 2 a fost prins în planul pentru acest an, dar demersul s-a împotmolit în birocraţie. Licitaţia pentru execuţie a fost contestată de o firmă perdantă.

Palatul are cea mai mare parte a faţadelor cu tencuiala distrusă şi căzută. „Tencuielile se vor reface respectând texturile originale, conform planşelor de reconstituire a faţadelor – tencuieli netede în cea mai mare parte dar şi tencuieli tip strop aplicate fie pe suprafeţe plane fie curbe. Se vor executa reparaţii la porţi şi completări de elemente din fier forjat”, transmite AIO.

Este prevăzută demontarea ţiglelor şi procurarea şi montarea de ţigle solzi cu jgheab. Ornamentele din tablă, în special ale coifului, elementele florale de prindere a jgheaburilor şi burlanelor se vor repara sau înlocui. Valoarea estimativă a lucrărilor este de 791.720,46 lei, fără TVA.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !