Sânzienele, sărbătoarea soarelui

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor organizează vineri evenimentul „Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui și lunii”.

Evenimentul este prilejuit de sărbătoarea Sânzienelor şi va avea loc pe strada Republicii din Oradea. Manifestarea are ca scop promovarea obiceiurilor legate de această dată, obiceiuri care încă sunt păstrate, pe alocuri, de femei și fete tinere.

Pentru promovarea acestei sărbători, „sânzienele”: Violeta Gherman, Ioana Urs, Roxana Berinde, Alexandrina Chelu, Andreea Chișe, Andrada Oros și Bianca Popa vor fi prezente pe strada Republicii, începând cu ora 18:00, pentru a împărți materiale tipărite cu privire la obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare.

Deoarece data de 24 iunie a fost declarată Ziua internațională a iei, zi care este strâns legată de cea a Sânzienelor, fetele care vor promova această sărbătoare vor purta costume populare de culoare albă și coroniţe din flori de sânziene.

Totodată, cele șapte interprete vor răspunde la întrebările legate de această sărbătoare tuturor celor care sunt interesați să afle mai multe detalii.

Sărbătoarea Sânzienelor (care sunt zâne bune sau rele) sau Drăgaica se ține la români în fiecare an pe 24 iunie. Aceasta este cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, care coincide ca dată cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Conform tradiţiei, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, iar dacă această zi nu este sărbătorită cum se cuvine, sânzienele se supără și pot îmbolnăvi oamenii.

Oamenii împletesc cununi din flori de sânziene pe care le aruncă pe casă, dar nu pentru moarte, ci pentru viață și dragoste.

Femeile aruncă pe casă cununile împletite, iar fetele pe apă curgătoare, pentru a-și cunoaște ursitul. În cazul în care cununile vor cădea de pe acoperiș, este semn de moarte, iar dacă vor rămâne, semn de viață. Fetele pot să afle când se vor mărita cu ajutorul cununilor aruncate pe casă, anii care vor trece până la nuntă fiind echivalenți cu căderile cununei, iar dacă cununa va rămâne de la prima aruncare, se vor mărita în acel an. Totodată, cununile pot fi așezate la poartă, la ușile grajdurilor și la icoane, pentru a fi protejată întreaga familie de rele.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !