Săptămâna regalității în Oradea

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
7Comentarii
Săptămâna regalității în Oradea
Principele Radu a confirmat participarea la evenimentele organizate săptămâna viitoare, adiacent dezvelirii statuii regelui Ferdinand.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc în 23 mai 1919, în Piața Unirii va fi dezvelită statuia ecvestră a Întregitorului, pe locul în care a fost amplasată inițial, în 1924, la propunerea generalului Traian Moșoiu. Adiacent acestui moment, săptămâna viitoare vor avea loc mai multe evenimente dedicate regalității.

Dezvelirea statuii Regelui Ferdinand

Statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelită chiar în ziua împlinirii a 100 de ani de la vizita sa în Oradea, respectiv joi, 23 mai, de la ora 17:00, în Piața Unirii. Evenimentul va începe cu un moment solemn, respectiv cu intonarea Imnul Național al României, după care statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelită.

Va avea loc apoi slujba de sfințire, alocuțiunile privind semnificația evenimentului și depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori.
Seara se va încheia în Piața Unirii cu concertul de muzică susţinut de către Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistriţa, de la ora 19:00.

„Primăria Oradea mulțumește pentru buna colaborare Muzeului Național de Istorie a României, reprezentat de director general manager dr. Ernest Oberlander Târnăveanu, Muzeului Național Peleș, reprezentat de director general dr. Narcis Dorin Ion și Muzeului Țării Crișurilor – dr. Aurel Chiriac”, mai transmite municipalitatea.

Orădenii pot admira coroana, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand
Coroana de oțel, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand vor fi expuse la Primărie, în cadrul unei săptămâni a regalității, organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în Oradea. În contul unui parteneriat realizat cu muzeul Peleș, Primăria Oradea a...

Program Săptămâna Regalității în Oradea 20 – 24 mai 2019

Luni, 20 mai
10:00 – Sala Mare din Primărie: Deschiderea oficială a expoziției „Însemnele Regalității Românești”, dedicată vizitei istorice la Oradea, în 23 mai 1919, a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Expoziție cu mantia, sceptrul și coroana de oțel a Regelui Ferdinand, deschisă publicului până în 23 mai 2019, inclusiv.

Joi, 23 mai

12:00 – Muzeul Orașului Oradea Complex Cultural, în Cetate

Deschiderea oficială a expozițiilor „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea” și „Regina Maria, un veac de inspirație”

15:30 – Piața Unirii – Moment artistic susţinut de către Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistriţa

16:30 – Piața Unirii – Lansare album fotografic „1919 – Primăvara întregirii. Albumul operațiunilor militare” – Muzeul Țării Crișurilor Oradea

17:00 – Piața Unirii
– Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv
– Intonarea Imnului Naţional al României
– Dezvelirea Statuii Regelui Ferdinand
– Slujba de sfințire a Statuii Regelui Ferdinand

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:
– invitat al instituției
– primarul Oradiei, Ilie Bolojan

Depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori
Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului

Vineri, 24 mai 2019

14:00 – Muzeul Orașului Oradea Complex Cultural, în Cetate

Continuarea expoziției dedicată vizitei istorice la Oradea, în 23 mai 1919, a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

19:00 – Piața Unirii
Concert de muzică susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistriţa

Expoziția cu sceptrul și coroana de oțel a Regelui Ferdinand va fi deschisă publicului până în 3 iunie 2019, inclusiv.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor