Săpături arheologice în Almaşu Mic

De Camelia Busu
1Comentariu
Marinel Roşu, Lucian Silaghi, Florin Sfrengeu
Marinel Roşu, Lucian Silaghi, Florin Sfrengeu - © FOTO: C.B.
Săpăturile vizează o fortificaţie de refugiu ce pare a fi din perioada evului mediu timpuriu.

Timp de o săptămână, studenţi ai Universităţii Oradea fac practica pe un şantier arheologic-şcoală, situat în satul Almaşu Mic din comuna Sârbi.

Este vorba despre o fortificaţie de pământ, care nu este încă reperată oficial în Repertoriul Arheologic Naţional, care ar fi putut servi ca refugiu al voievodului Menumorut în vremea când năvălitorii unguri atacau cetatea Biharia. Săpăturile care au început de luni împreună cu studenţii se desfăşoară sub coordonarea profesorilor universitari Florin Sfrengeu şi Laura Ardelean, supervizaţi de profesorul universitar Sever Dumitraşcu.

Cetatea de pământ este, probabil, o fortificaţie medievală timpurie, care are un şanţ şi un val de apărare, posibil şi o palisadă, după cum a precizat arheologul specialist lect. univ. dr. Florin Sfrengeu, directorul Departamentului de Istorie al Universităţii Oradea.

Prima dată fortificaţia a fost menţionată de istoricul Nicolae Nistoroiu, care atunci era doctorand în Istorie la Universitatea din Oradea. Directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, s-a deplasat în teren, în 1917, împreună cu Nicolae Nistoroiu şi specialistul arheolog Marinel Roşu, descoperind la suprafaţă cioburi ceramice. Ieri, Florin Sfrengeu şi Lucian Silaghi erau din nou la şantierul arheologic. Am aflat că mai întâi s-a trasat o secţiune prin şanţ şi valul de pământ pentru a verifica profilul şi datarea, urmând să se deschidă apoi casete în interiorul fortificaţiei, care este posibil să fie o fortificaţie de apărare. Întinderea acesteia este estimată la aproximativ un hectar şi jumătate.

„Domnul profesor Sfrengeu, împreună cu zece studenţi de la Facultatea de Istorie efectuează practică la ceea ce credem noi deocamdată că ar fi fost o fortificaţie din evul mediu timpuriu”, spune Lucian Silaghi. Prin aceste săpături se încearcă datarea pentru a clasa fortificaţia în repertoriul arheologic naţional. „Noi am făcut un diagnostic arheologic autorizat de Ministerul Culturii. Am tăiat valul şi şanţul. Se pare că ar fi o fortificaţie de refugiu din perioada medieval timpurie. Deocamdată suntem în cursul cercetărilor. Facem practică arheologică cu zece-doisprezece studenţi”, a precizat profesorul Sfrengeu. Săpăturile vor continua, se pare, şi săptămâna viitoare.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor