Săptămâna Teatrului Scurt

Săptămâna Teatrului Scurt
Aplauze ce parca nu mai voiau sa se sfârseasca au rasplatit marti seara one man show-ul „Vis”, realizat si interpretat de actorul si regizorul bucurestean Dan Puric. Acest spectacol între teatru-gest, pantomima si dans, care a avut loc pe scena salii mari a Teatrului de Stat, e pentru Dan Puric „o marturie de credinta, un act de intimitate artistica”.

Început într-o avalansa de situatii comice derulate într-un ritm ametitor, ce evoca filmul mut, spectacolul nu are propriu-zis o „actiune”, desfatându-se de bucuria pura a jocului. Caleidoscopul sau de personaje si ipostaze satirizate fara cruzime (sofer, cowboy, toreador, pianist concertist, gangster, mafiot, detinut politic) are ceva din candoarea si exuberanta mimilor geniali Charles Chaplin si Louis de Funes. Teatru-gest


Solicitarea fizica la care îl supune pe interpret pe o durata egala cu cea a unui meci de fotbal (dar fara pauza) e egalata doar de virtuozitatea si expresivitatea cu care Dan Puric îsi stapâneste fiecare muschi al corpului. Treptat, registrul starilor trece spre grav si tragic, aducând un cu totul alt ritm si alte mijloace de expresie, mai rafinate.


Cu schimbarile sale bruste, spectacolul pare într-adevar o lume a visului, fara o logica evidenta. Scopul lui Dan Puric nu e de a spune o poveste, ci de a induce direct în public stari emotionale fundamentale, între veselie si tristete, sublimându-le prin magia discreta a artei. „De fiecare data când urc pe scena încerc sa raspund provocarii de a crea un limbaj universal, situat undeva la granita dintre pantomima, teatru-dans si teatru-gest, declara Dan Puric. Fara cuvinte cautate, care nu spun nimic si care îngradesc, adesea, sansele publicului de a ma întelege si de a fi pe aceeasi lungime de unda cu mine”.

Un complex inexplicabil


Spectacolul s-a alcatuit pe fragmente cu ani în urma si a intrat ca atare în repertoriul Teatrului National din Bucuresti la 12 februarie 2005. În urma cu trei ani, versiunea de atunci a „Visului” a cutreierat marile orase ale tarii într-un turneu încheiat pe scena mare a Nationalului bucurestean, fiind apoi difuzata de televiziunea publica în a treia seara de Craciun. Pe lânga alte reprezentatii sustinute pe prestigioase scene din SUA, Elvetia, Italia, Austria, Franta, Coreea de Sud si de Nord, Dan Puric a fost invitat în acest an cu „Visul” la Köln, Ljubliana, Berlin si Oslo.


„Visul este o dimensiune normala a fiecarui om si o forma de rezistenta a românilor în aceasta tranzitie nesfârsita, mai spunea Dan Puric. Si asta în ciuda faptului ca, în ultimii ani, poporul nostru e din ce în ce mai complexat de achizitiile sale istorice: candoarea, inteligenta, blândetea si sensibilitatea în dragoste”.

Adrian Gagiu