Sar străzi din schema apă-canal

6Comentarii
Sar străzi din schema apă-canal
ORADEA – Primarul Bolojan şi şeful Companiei de Apă Oradea (CAO), Ovidiu Gavra, au recunoscut ieri că o serie de străzi orădene vor mai rămâne o vreme fără apă-canal deşi pe unele dintre ele s-au început lucrările.

Motivul este insuficienţa fondurilor pe care Ministerul Mediului s-a angajat să le aloce pentru programul „Extinderea alimentării cu apă şi canalizare pe străzi în municipiul Oradea“. Prin Convenţia semnată în octombrie 2006, Ministerul Mediului şi-a asumat o finanţare de 32,5 milioane de euro a acestui program, restul de 14 milioane de euro fiind asiguraţi de CAO din surse proprii şi printr-un credit de 12 milioane de euro de la BERD.

La ora actuală, pentru lucrările executate în contul finanţării centrale Ministerul Mediului a decontat doar 36,8 milioane RON, acumulând restanţe de 13 milioane RON. Iar ultima rectificare de buget a diminuat fondurile Ministerului Mediului, afectând şi Convenţia cu Primăria Oradea.

„Avem de primit de la Minister încă 120 de milioane RON pentru lucrări dar avem restanţe şi din octombrie. Constructorii care au câştigat licitaţiile ne-au spus că aşa nu se mai poate aşa că am convenit să menţinem ritmul lucrărilor doar pe tronsoanele prioritare. Iar pentru constructorii care n-au acceptat reeşalonarea plăţilor am emis dispoziţii de sistare şi conservare a lucrărilor”, a declarat ieri directorul CAO, Ovidiu Gavra.
Programul de mai sus vizează 367 de străzi din care au fost finalizate 57 iar pe alte 30 de străzi s-au realizat peste 70% din lucrări. „280 de străzi nu au fost atinse iar 64 de străzi vor fi atacate prin creditul obţinut de CAO. BERD ne-a permis folosirea unei părţi din bani pentru funcţionalizarea unor reţele şi puncte de legătură. Dat fiind că Ministerul nu are bani, vom amâna lucrările pe străzile izolate”, a mai spus directorul Gavra.

Lanţul slăbiciunilor

Pe lângă disconfortul provocat locuitorilor de pe străzile rămase în lucru, sincopele de finanţare a programului de mai sus pot afecta grav şi programul „Extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi apă uzată în judeţul Bihor”, prin care CAO şi Ministerul Mediului ar atrage 83 de milioane de euro din Fondurile de Coeziune ale UE.

Iar primarul Bolojan a explicat: „Degeaba introducem reţele în localităţile din Zona Metropolitană dacă nu ajungem cu reţelele orădene până în punctele de contact. De pildă, dacă nu realizăm canalizarea de pe strada Ogorului nu se poate canaliza, prin Fonduri de Coeziune, nici cartierul Grigorescu. Iar normele legale condiţionează introducerea apei potabile de existenţa canalizării. Un alt exemplu este staţia de pompare de pe strada Piatra Craiului.

Dacă nu vin bani de la Ministerul Mediului pentru ea, degeaba se introduce apă, din Fonduri de Coeziune, pe deal fiindcă nu va fi presiune în reţele.”
Ca urmare, primarul Bolojan anunţă regândirea priorităţilor funcţie de tranşele de bani care vor veni de la Ministerul Mediului. Totodată, Bolojan a notificat Ministerul privind problemele ivite îndeosebi în municipiile reşedinţă de judeţ.

Cristian Horgoş6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor