Sărbătoare în lumea teatrului

1Comentariu
Sărbătoare în lumea teatrului
ORADEA – Instituită în anul 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru, Ziua mondială a teatrului este sărbătorită anual de către centrele ITI şi comunitatea teatrală internaţională. Marţi, în toată lumea, se sărbătoreşte Ziua internaţională a teatrului.

Unul dintre cele mai importante evenimente care au loc cu acest prilej este transmiterea mesajului internaţional prin care o personalitate de renume mondial îşi împărtăşeşte reflecţiile asupra acestei arte. Anul acesta a fost rândul şeicului Sultan Bin Mohamed Al Quasimi, membru al Consiliului Suprem al Emiratelor Arabe Unite, conducător Al Sharjah. Ca de obicei, mesajul a fost remis şi Teatrului de Stat din Oradea.

Sărbătoarea mondială a teatrului surprinde cele două trupe ale templului orădean al Thaliei în cea mai fastă perioadă de după 1989. Pe lângă succesul ultimelor două stagiuni, ambele formaţii artistice ale Teatrului de Stat orădean, trupa „Iosif Vulcan”, respectiv „Szigligeti Ede”, se află în plină derulare a unor proiecte de spectacole. Astfel, trupa de limbă maghiară a avut duminică seara premiera cu spectacolul „Elisabeta I” de Paul Foster, şi pregăteşte ultima premieră a acestei stagiuni, „Lovas Anita” de Nemeth Akos.

Încă două premiere

Nici actorii trupei „Iosif Vulcan” nu au un program mai lejer. Cu încă două premiere în pregătire, pentru a fi puse în scenă în această stagiune – „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian şi „Victimă şi călău”, piesă scrisă de concitadinul nostru Paşcu Balaci – artiştii orădeni vor atinge un număr-record pentru ultimii 15 ani, de şapte spectacole noi într-o singură stagiune. La toate acestea se mai adaugă proiectul unui spectacol de lectură, care se va adresa elevilor şi va fi pus în scenă chiar în şcoli.

În plus, campania de abonamente în instituţii a dat roade, astfel încât practic nu mai există spectacole în care sala să nu fie aproape plină, chiar şi atunci când e vorba despre reluarea spectacolelor din stagiunea trecută.

Externalizarea teatrului

„Avem în continuare în vedere deplasarea cu spectacole în alte localităţi din judeţ şi din imediata vecinătate a Bihorului. Chiar azi (ieri – n.r.) susţinem o reprezentaţie la Marghita. Pe lângă ministagiunea pe care o susţinem la Şimleu Silvaniei, avem în vedere un proiect identic la Zalău, oraş care nu are o trupă de teatru permanentă”, declară Lucian Silaghi.

Chiar dacă nu mai reprezintă o prioritate absolută pentru trupă, turneele în străinătate vor fi reluate, o dată cu prezenţa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Trabzon (Turcia). La acest eveniment, trupa orădeană se va prezenta cu „Salonul nr. 6” de A.P. Cehov, în regia lui Victor Ioan Frunză.

Valentin Buda1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor