Sărbătoarea artiştilor, la Oradea

ORADEA - Artiştii din Oradea şi din întreaga ţară au sărbătorit la finele săptămânii trecute momentul publicării Decretului 1774, din data de 9 decembrie 1864, prin care s-a stabilit organizarea de expoziţii anuale ale artiştilor în viaţă: pictori, desenatori de miniaturi, sculptori, gravori, arhitecţi şi fotografi.

 La Oradea, momentul a fost cinstit cu mare fast. Municipiul a fost gazda unor artişti fotografi din Arad, Braşov, Carei, Cluj-Napoca, Craiova, Curtea de Argeş, Marghita, Miercurea Ciuc, Oradea,  Sfântu Gheorghe, Slatina şi Târgu Secuiesc.

Manifestările au debutat vineri cu o şedinţa festivă consacrată Zilei Artei Fotografice din România, sărbătorite pe 9 decembrie. În continuare, a avut loc lansarea Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, care şi-a mutat sediul din Bucureşti la Oradea şi a cărei preşedinte a devenit artistul fotograf orădean Ştefan Toth, preşedinte al Clubului Fotografic „Nufărul”.

 

Expoziţie de grup

Tot în cinstea evenimentului, Galeria Foto Art găzduieşte o expoziţie de grup, alcătuită din lucrările artişti fotografi Anghel Mircea din Craiova, Balasi Csaba din Miercurea Ciuc, Bălţat Daniel din Sibiu, Moiceanu Mihai din Braşov şi Ştefan Toth. „Artiştii fotografi expozanţi prezintă publicului colecţii personale reprezentative, alcătuite din câte 20 de fotografii acceptate şi premiate la diverse saloane naţionale de artă fotografică”, precizează Toth, care a pregătit, în premieră, o selecţie de 20 de fotografii realizate în urmă cu două săptămâni în oraşul Lishui din China.

Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 20 decembrie 2007, în zilele de lucru, între orele 08:00-18:00.

Artiştii au primit mesaje şi felicitări din partea preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), Emile Wanderscheid, Confederaţiei Braziliene de Fotografie Sidney Luis Saut, Federaţiei Internaţionale de Fotografie a Japoniei, Takeshi Tokumasu şi a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din China (CPA), Li Qianguang. Totodată, au fost sărbătoriţi şi membrii Cvartetului „Varadinum, care au primit diplome de onoare.

 

Monica Mateiu

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !