Sarbatoarea Marii Uniri

Sarbatoarea Marii Uniri
Reşiţa – La Reşiţa, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României s-au încheiat cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Semenicul“. Şi la Caransebeş, manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României au adus în municipiu un număr record de înalte oficialităţi.  Ziua Unirii Resita 1.12.2006 II Ziua Unirii Resita 1.12.2006 III

În fiecare an, pe data de 1 Decembrie, românii din toată lumea sărbătoresc Ziua Naţională a României. Acum 88 de ani, pentru prima oară în istorie, teritoriile locuite în majoritate de către români s-au unit sub aceeaşi graniţă şi sub acelaşi steag.

După Revoluţia din 1989, Ziua Naţională a redevenit ceea ce era – simbolul libertăţii şi unităţii poporului român.


Reşiţa, oraş care a plătit pentru această libertate acum 17 ani, a sărbătorit, ieri, Marea Unire din 1918. Despre semnificaţia acestei zile, au vorbit, în Parcul Tricolorului din municipiu, ing. Ioan Ion, secretar de stat la MApN, preşedintele Consiliului Judeţean, Iosif Secăşan, prefectul Ioan Anton Paulescu, primarul Reşiţei, Liviu Spătaru şi şeful Centrului Militar Judeţean, Dorin Militaru.

Tradiţionalele urări de bine adresate locuitorilor judeţului, şi tuturor românilor, au fost spuse de către oficialităţi în contextul aderării la UE.

S-au citit câteva fragmente din proclamaţia de la Alba Iulia şi a fost evidenţiat faptul că oamenii care au realizat Marea Unire de la 1918 aveau, aşa cum a subliniat preşedintele CJ, Iosif Secăşan, „multe din ideile care guvernează acum Europa. Prefectul Ioan Anton Paulescu preciza că „cei care au realizat Unirea, acest ideal al tuturor românilor, gândeau încă de atunci la o Europă Unită“.

O Europă care ne va deschide uşile la 1 ianuarie 2007. Anul viitor, românii vor sărbători atât Ziua Naţională cât şi Ziua Europei, două zile, cu aceeaşi importanţă majoră pentru neamul românesc, două sărbători de suflet.

Numărul reşiţenilor prezenţi în Parcul Tricolorului nu a fost foarte mare. Şi, surprinzător a fost faptul că majoritatea celor prezenţi voiau să cunoască oficialităţile şi nu să asculte discursurile acestora. Frigul şi poate lipsa de interes i-a făcut pe mulţi să plece chiar înainte de parada militară.
La Reşiţa, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României s-au încheiat cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Semenicul“.

Ziua Naţională, la Caransebeş
Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României au adus în municipiul de pe Sebeş un număr record de înalte oficialităţi.

Aceleaşi oficialităţi care au fost la Reşiţa au sărbătorit Festivitatea care a cuprins prezentarea onorului militar, salutul drapelului, un ceremonial religios şi depuneri de jerbe şi coroane la statuia generalului I. Drăgălina.

Cu acest prilej, caransebeşenii au fost poftiţi la tradiţionala fasole cu cârnaţi, masă oferită pentru toţi cei prezenţi la eveniment de primăria municipiului. În încheierea manifestărilor, Ansamblul „Doina Banatului“ a prezentat un spectacol artistic în sala de festivităţi a Casei Armatei din Caransebeş.

Nina Curiţa

Iulius Pârvu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase