Sărbătoarea moţilor

Sărbătoarea moţilor
BUCEŞ –Satele comunei Buceş au fost în centrul evenimentelor Revoluţiei lui Avram Iancu. La Mihaileni, timp de câteva zile „Craiul Munţilor” şi-a avut cartierul general.

În timpul revoluţiei transilvănene la Buceş şi-a avut pentru o vreme cartierul general şi tribunul Ioan Buteanu, prefect de Zarand, care primise misiunea de a apăra trecătoarea Buceş – Vulcan. Satul Buceş a fost incendiat de trupele maghiare la 15 martie 1849, drept răzbunare a neputinţei acestora de a pătrunde în cetatea naturală a Apusenilor. Atunci au ars mai toate casele din sat.

În satul Dupăpiatră , în locul numit Gura – Cheii, trupele maghiare conduse de Hatvany au fost întâmpinate cu bolovani şi trunchiuri de copaci rostogolite de pe versanţi de către săteni, dar mai ales de către femei în 19 mai 1849.

Monumentul din localitatatea Dupăpiatră, ridicat pe locul Gura Cheii unde trupele maghiare conduse de Hatvany au fost înfrânte de către localnici, păstrează amintirea evenimentelor.

În amintirea zilei de 19 mai 1849 de 35 de ani în comuna Buceş se desfăşoară „Întâlnirea moţilor cu istoria”, eveniment la care şi-a adus contribuţia financiară şi organizatorică administraţia locală şi judeţeană.

Pentru acest an au fost pregătite demonstraţii de planorism, motocros, un spectacol folcloric, dar punctul de maxim interes al sărbătorii cu siguranţă îl va reprezenta exerciţiul militar al unităţii 01099 din Brad, care va pune în scenă ambuscada de acum 158 de ani.

 

Dana Ioan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !