Sărbătoarea Sfintei Varvara

Sărbătoarea Sfintei Varvara
Petroşani – Minerii din Valea Jiului au fost liberi în cursul zilei de Luni pentru a sărbători Sf. Varvara, ocrotitoarea celor care lucrează în subteran.

Pe parcursul zilei au fost programate mai multe acţiuni organizate de Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) şi Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani, prima dintre acestea desfăşurându-se, în cursul dimineţii, la mina Uricani, unde au fost comemoraţi, printr-un Te Deum, minerii care au murit în accidentele de muncă din Valea Jiului, a declarat preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş.

Tot în cursul zilei de ieri a mai fost vernisată o expoziţie de filatelie, la sediul CNH Petroşani, tema fiind legată de activităţile din minerit. De asemenea, Salvamin Petroşani a prezentat ieri, în premieră, un exerciţiu demonstrativ despre modul în care salvatorii mineri acţionează în cazul unor situaţii care impun salvarea victimelor din subteran.

De altfel, salvatorii mineri de la Petroşani sunt recunoscuţi pentru profesionalismul cu care acţionează în situaţii critice, ei fiind solicitaţi să intervină şi în cazul unor accidente produse în subteranul minelor de la Anina-Caraş-Severin sau Baia Nouă-Mehedinţi.

Minerii din cadrul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani au primit deja prima de Crăciun negociată de Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) cu administraţia companiei. Prima de Crăciun are o valoare de 350 lei şi a fost achitată la începutul acestei luni, a declarat preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş.

Liderul sindical a precizat că minerii vor mai beneficia de un adaos salarial în valoare de 300 lei, până în data de 20 decembrie, aceşti bani constituindu-se într-o primă de vacanţă. Cele două sume acoperă banii care nu au putut fi acordaţi sub formă de creştere salarială din luna august, când contractele minerilor trebuiau modificate.

Începând de Marţi, minerii vor continua programul de lucru, care include zilele de sâmbătă şi duminică, pentru asigurarea stocurilor de cărbune pentru perioada sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou, ţinând cont că angajaţii CNH Petroşani se vor afla într-o minivacanţă în perioada 24 decembrie – 2 ianuarie.

Mihai Stan
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase