Sărbătoarea teatrului orădean

Sărbătoarea teatrului orădean
Au mai ramas în jur de 100 de ore pâna când cortina Teatrului de Stat din Oradea se va ridica pentru primul spectacol din cadrul Saptamânii Teatrului Scurt. Cea de-a XV-a editie a acestei manifestari se suprapune, în mod fericit, cu jubileul trupei „Iosif Vulcan”.

Chiar în timpul festivalului, vineri, 25 noiembrie 2005, se vor împlini exact 50 de ani de la replica lui Valentin Avrigeanu – distribuit în rolul lui Tipatescu, în spectacolul cu piesa „O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale – care anunta debutul primei stagiuni în limba româna la Teatrul de Stat din Oradea.


De atunci si pâna astazi, numai pentru reprezentatiile trupei „Iosif Vulcan”, gongul care anunta începerea pieselor a mai sunat de 8.900 de ori, 343 dintre aceste spectacole fiind premiere. An dupa an, lacasul Thaliei din Oradea si oamenii de teatru oradeni si-a câstigat un loc binemeritat în lumea buna a artei dramatice autohtone, devenind una dintre cele mai importante institutii teatrale din România.

Trei decenii si 15 editii


Organizarea la Oradea a Festivalului de Teatru Scurt, începând cu toamna anului 1976, la initiativa directorului de atunci, detinatorul recordului de longevitate în aceasta functie, dramaturgul Mircea Bradu, nu a facut decât sa consacre definitiv scena locala în elita ierarhiei teatrelor de provincie. Cele 15 editii nu au fost doar sarbatori culturale locale, ci adevarate regaluri de arta dramatica româneasca. Practic, nu exista nume important al scenei nationale care, în acesti 30 de ani care s-au scurs de la întâia editie, sa nu fi participat la aceasta manifestare.


Cu atât mai mult nu puteau face exceptie de la aceasta regula manifestarile din acest an. Nume de prima marime ale scenei românesti, în frunte cu presedintele Uniter, Ion Caramitru, sau celebra „Fecioara Maria” a lui Mel Gibson, Maia Morgenstern, trupe „grele” din tara si chiar una din strainatate, a Teatrului „Csokonai” din Debretin, sunt numai câteva dintre punctele importante ale acestui festin intelectual, la care sunt asteptati toti oradenii iubitori de teatru.

Valentin Buda