Sărbători de iarnă pe Valea Bistrei

8Comentarii
Foto arhiva
Foto arhiva
POPESTI – Primarul Adrian Maga trăieşte emoţia primului test pe care îl dă în faţa oamenilor: organizarea primei ediţii a „Sărbătorilor de iarnă pe Valea Bistrei”.

Pe scenă vor urca artişti bine cotaţi în box-office: Adriana Antoni, Benone Sinulescu, Trupa Bambi şi Mihai Trăistariu. Dar dorinţa organizatorilor este de a aduse în faţa localnicilor şi micii artişti din şcoli, precum şi talentelelocale. La sărbătoare sunt invitaţi toţi fiii satului, cu mic, cu mare. Sărbătoarea va avea loc în Piaţa Popeşti şi fiecare participant va fi cinstit cu un pahar de vin.

 

„Am promis în campanie că vom reînvia tradiţa şi vreau să mă ţin de cuvânt. Tot ceea ce înseamnă tradiţie în zona noastră e legat de sărbătoarea Crăciunului. Sunt obiceiuri foarte frumoase care au în prim- plan colindătorii, steaua, viflaimul, slovacii au mascaţii, mireasa şi sunt feciorii din cele 5 sate”, spune şeful Primăriei Popeşti.

Feciorii satului

Una dintre cele mai bine conservate tradiţii în comună este cea a feciorilorsatului, obicei păstrat în cinci comune. „Ceea ce este foarte interesant e că, în nici un sat nu o să vedeţi obiceiuri la fel, fie că e vorba de colinde, poezii, alduitul colacului, a banilor, dansatul fetelor nemăritate”, spune primarul Maga. Pe 14 noiembrie, atunci când debutează postul, feciorii satului se întâlnesc şi îşi desemnează birăul. Feciorii satului fac repetiţii în fiecare seara pentru a prezenta un programca la carte. Merg apoi din casă în casă, iar pentru că bucură cu colindele şi jocurile tot satul sunt răsplătiţi cu bani şi cozonac. Din banii strânşi cu acest prilej, în perioada 25-27 decembrie, se organizează un bal pentru toată comuna.

Program

Deschiderea oficială a evenimentului are loc joi la ora 16,00. La ora 17 sunt prezentate tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, iar o oră mai târziu este programat concertul Adrianei Antoni. Urmează apoi trei ore de muzică şi colinzi.

 

Sâmbătă programul începe la ora 10,00 cu competiţii sportive. La ora 16,00 invadează scena artiştii care prezintă tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, iar la ora 17 „Feciorii Bihorului: Remus Bondar, Ciprian Mocan, Aurel Ionoi şi Remus Chirce cu colinde strămoşeşti şi dansuri populare. Urmează soliştii: Ana Maria -Gal, Antonela Ferche Buţiu şi Florica Ruja. La ora 18,00 BenoneSinulescu va fi prezent pe scena de la Popeşti. Seara se încheie cu muzică şi colinzi.

Duminică programul începe la ora 16,00 cu decernarea titlului de cetăţean de onoare şi cu premierea familiilor care au 50 de ani de căsnicie. Urmează un program de muzică şi colinzi. La ora 18,00 intră în scenă, pentru două ore, Trupa Bambi şi Mihai Trăistariu.

Veronica Bursasiu

Taguri: ,


8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor