Sărbătorile legale în 2017: românii au 14 zile libere în acest an

Reactualizat la:
5Comentarii
Sărbătorile legale în 2017: românii au 14 zile libere în acest an
Românii au 14 zile libere în acest an, stabilite drept sărbători religioase sau publice. În 2017 angajaţii vor beneficia de cinci weekenduri prelungite

Codul Muncii prevede, începând cu 2017, 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. De asemenea, Guvernul a decis ca şi Ziua Copilului, 1 iunie, dar și Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, să fie zile libere.

Totodată, Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Cu cele 14 zile libere pe care le vor avea în noul an, românii se clasează în topul celor mai „liberi” salariaţi din Europa. Pe primele locuri, în ceea ce priveşte zilele libere legale oferite angajaţilor, se situează Finlanda cu 15 zile sau Spania cu 14 zile.

Calendarul sărbătorilor legale:

  • 1 ianuarie (duminică), 2 ianuarie (luni) – Anul Nou
  • 24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române
  • 16 aprilie (duminică), 17 aprilie (luni) – Paştele
  • 1 mai (luni) – Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi) – Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) – Rusalii
  • 15 august (marți) – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri) – Ziua Naţională a României
  • 25 decembrie (luni), 26 decembrie (marți) – Crăciunul5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor