Sărbătorile vin fără bani la sere

ORADEA – În perioada sărbătorilor, în care unii salariaţi se aşteaptă la prime, salariaţii de la serele din Oradea – SC ORSER SRL – au fost daţi afară fără nici un ban. Liderul sindical de la ORSER acuză conducerea că dă afară angajaţii fără salarii compensatorii.

Potrivit liderului de sindicat, Vasile Morar, peste 400 de persoane vor rămâne fără un loc de muncă în această perioadă, fără a beneficia nici măcar de ajutorul de şomaj, deoarece societatea nu şi-a achitat obligaţiile financiare. „În unitate vor rămâne doar zece persoane: trei directori, trei sindicalişti, şefa de cadre, secretara, juristul şi mecanicul-şef. Aceştia vor asigura şi paza unităţii”, a declarat Morar.

Situaţia disponibilizărilor pe perioada de iarnă se practică în unitate de mai mulţi ani şi, deşi muncitorii aveau legal dreptul la salarii compensatorii, nu s-a adus vorba despre acestea, din cauza situaţiei financiare fragile în care se afla unitatea. Acum însă, în disperare de cauză, salariaţii pe picior de plecare au decis să-şi ceară măcar aceşti bani.

„Sunt doar 180”
Liderul de sindicat a decis să îşi facă public numărul de telefon pentru a putea fi contactat de către toţi angajaţii care trebuiau să beneficieze de salariile compensatorii şi care doresc să fie reprezentaţi pentru obţinerea lor. Vasile Morar poate fi contactat la tel. 0745/569.978. Cei peste 1.000 de oameni aflaţi în această situaţie, foşti şi actuali angajaţi, sunt chemaţi de Morar să completeze o cerere pentru angajarea unui avocat care să îi reprezinte.

Contactat telefonic, directorul general al ORSER, Ştefan Tăscianu, a declarat că sindicalistul Morar a prezentat lucrurile într-o manieră exagerată. „Nu este vorba despre 400 oameni, ci doar despre 180. Oamenii sunt trimişi acasă pe perioada iernii deoarece suntem în agricultură, nu lucrăm la strung. În ceea ce priveşte salariile compensatorii, nu aveam cum să le acordăm dacă îi primeam pe oameni înapoi în luna martie”, se apără Tăscianu.

Disperaţi de Sărbători
Liderul de sindicat afirmă însă că, în condiţiile în care ORSER are datorii de zeci de miliarde la bugetul de stat, la CET şi la alte firme, actuala conducere duce o politică de devalizare a societăţii. De la 15 ferme de producţie şi vânzări de peste un miliard de lei vechi pe zi, ORSER a ajuns acum la doar şapte ferme şi la încasări de nouă miliarde pe tot parcursul anului 2005.

„Suntem disperaţi, deoarece vom rămâne în prag de Sărbători fără salarii şi fără ajutor de şomaj. Au spus că nu au bani, dar este o lipsă totală de interes pentru societate, în condiţiile în care anul acesta au putrezit sute de tone de legume rămase nevândute”, a afirmat Lucreţia Bănică, angajată a firmei.

Sergiu Briceag0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase