Sârbo-rușii de la NIS revin după petrol și gaze, în Bihor

Reactualizat la:
8Comentarii
Sârbo-rușii de la NIS revin după petrol și gaze, în Bihor
După ce în 2015 și-a întrerupt prospecțiunile, iată că NIS Petrol își reia operațiunile în Bihor. Această companie este o emanație a gigantului rus, Gazprom, prin eloganția sa petrolieră din Serbia – grupul NIS.

Un cititor JB & BIHON ne-a transmis îngrijorările sale și ale vecinilor săi din comuna Toboliu, unde au apărut mai mulți țăruși meniți să delimiteze zonele de prospecțiuni. NIS Petrol este compania ce a concesionat de la Statul Român, prin ANRM, două perimetre petroliere, ce se întind de la granița cu Ungaria până în zona Aleșd.

În 2015, NIS Petrol și-a întrerupt prospecțiunile seismice după ce s-a aflat că firma cu care lucra, Acoustic Geophysical Services nu a catadicsit să-și ia autorizația de mediu. Ulterior, NIS a obținut-o, însă abia acum își reia operațiunile, în Bihor. Primarul de Toboliu, Pavel Maier, confirmă reluarea prospecțiunilor de către compania NIS Petrol, încă în urmă cu câteva săptămâni.

 

Țara noastră, pământul lor

 

NIS Petrol a susținut și în trecut și susține și acum că nu caută gaze de șist, ci zăcăminte de petrol și gaze naturale. Chit că este la fel de adevărat că gazele provenite din șisturi sunt la fel de naturale ca și gazele ce sunt extrase de la adâncime mai mică. Diferă, în primul rând metoda de extracție. Extrem de invazivă pentru mediul înconjurător și, implicit, de controversată, în cazul gazelor de șist, deoarece este necesară fracturarea rocilor – așa-numita fracturare hidraulică (fracking – eng.). Totul, cu permisiunea binevoitorului Stat Român față de companiile petroliere străine.

NIS Petrol va începe să prospecteze subsolul pe o arie de câteva sute de kilometri pătrați, pe teritoriul comunelor din sud-vestul Bihorului, precum Toboliu, Girişul de Criş, Sântandrei, Sânnicolau Român, Gepiu şi Nojorid. Teoretic, vor fi emise și apoi măsurate unde sonore de mică intensitate. Însă localnicii vor fi cei mai în măsură să decidă în ce măsură acele unde ce le vor cutreiera pământurile sunt de mică, medie sau chiar mare intensitate.

***Vom reveni.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor