Sarcina fiscală în Oradea, în creştere şi diversificare

De Cristina Ghilea
12Comentarii
Sarcina fiscală în Oradea, în creştere şi diversificare
De la finalul săptămânii trecute şi până în 22 noiembrie, noile taxe şi impozite pe anul 2020 sunt în dezbatere publică. Orădenii interesaţi să depună amendamente sau observaţii o pot face până în 31 octombrie.

Primăria a lansat în dezbatere publică tabloul fiscal orădean de anul viitor. Majoritatea impozitelor pe propritetate, în general, cresc în limita inflaţiei comunicate de Ministerul Finanțelor Publice, de 4,6%. Din această suplimentare, ecomomiştii Primăriei estimează că vor încasa în plus peste 2,6 milioane de lei.

Supraimpozitare

Validându-şi, din nou, inventivitatea în a face bani pe seama orădenilor, executivul local introduce supraimpozitarea pe mai multe criterii, între care şi soluţia de încălzire a locuinţei.

Sub motivarea reducerii poluării, măsura e aplicată la grămadă şi în folosul evident şi direct al celor de la Termoficare şi Distrigaz.

„La impozitarea clădirilor, se propune adoptarea unei cote majorate de 50% pentru clădirile care sunt racordabile (prin branșamente și racorduri, fără a necesita extinderea rețelei), dar nu detin contracte de furnizare a energiei termice în sistem centralizat sau de furnizare a gazelor naturale”, se arată în proiect.

Măsura se referă la cei care încălzesc locuinţa cu „sobe pe combustibil solid, cazane/centrale pe combustibil solid/lichid, instalații de încălzire pe lemne sau derivate din lemn etc” şi îi exceptează pe cei care folosesc „soluţii de încălzire pe bază de energie electrică (centrală electrică, pompe de caldură, panouri radiante/fotovoltaice), cazane pe gaz petrolier lichefiat, soluții de încălzire cu grad redus de poluare”.

Impactul e estimat la 2-3.000 de cazuri, iar argumentele invocate de executiv în susţinerea acestei măsuri sunt: „gradul de poluare al soluțiilor de încălzire bazate pe combustibil solid (lemne, cărbune), creșterea densității rețelei și premisele pentru investiții viitoare ale operatorilor, costuri reduse în cazul unor branșamente comune/colective, aplicarea măsurilor privind zona unitară de încălzire etc”.

„Ilegalitatea”, +50%

Proiectul pus în dezbatere introduce şi „o cotă adițională de 50% pentru impozitul pe clădirile realizate fără autorizație de construire”, aplicabilă până la intrarea în legalitate a construcției.

Executivul propune ca „majorarea impozitului pe terenurile neîngrijite să se mențină la 500%” şi de asemenea, să fie păstrată supraimpozitarea cu 50% a terenurilor construibile dar neocupate cu edificii, situate în Centrul Istoric sau pe arterele principale.

Deşi aşa numitul regulament pentru centrul-mall e atacat în justiţie, executivul insistă cu „majorarea cu 50% a impozitului pe terenul aferent clădirilor din aria teritorială de aplicare descrisă în HCL nr. 827/2017, privind aprobarea regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea, unde există spații comerciale în care nu se desfășoară activități economice (neutilizate/închise) mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an”.

„În cazul rezidenților parcurilor industriale din municipiul Oradea, care au aplicat pentru o schemă de ajutor de minimis/regional, impozitul pe teren se reduce cu 50% față de nivelul standard”, mai spune proiectul.

Linişte!

Din 2020, executivul ar umbla şi la taxa de emitere a acordului pentru jocurile de artificii: „se propune adoptarea unui regulament privind responsabilizarea proprietarilor de săli de evenimente, pentru a verifica emiterea acordului și de a anunța, imediat, la dispeceratul Poliției Locale, cazurile în care sunt organizare jocuri de artificii fără să se prezinte acordul primăriei. Autorizația de funcționare a sălilor va putea fi retrasă în situația în care acestea nu anunță dispeceratul Poliției Locale. Cuantumul amenzii pentru nedeținerea acordului va fi unul fix, de 2.500 lei”. JB – C.GH.

Ar reduce bonificaţia

Din 2020, executivul propune ca bonificația fiscală pentru plata integrală a impozitelor şi taxelor până la 31 martie, să fie de 4% față de 5%, în cazul achitării în numerar. Pentru plata online, s-ar menţine nivelul din anul anterior, la 8%.

Se păstrează

Introdusă în anii anteriori ca măsură de creştere a gradului de racordare la canalizare, măsura supraimpozitării pe acest criteriu se păstrează şi în 2020:

– „Majorarea impozitului pe clădiri cu 50%, în cazul nedeținerii unui contract de furnizare a serviciilor de canalizare menajeră, acolo unde există rețea publică, iar descărcarea apelor uzate este posibilă gravitațional, fără realizarea unor investiții de către proprietar.

– Majorarea se aplică tuturor construcțiilor edificate, identificate la numărul administrativ respectiv.

Taguri: , ,


12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor