Sase arii protejate, in circuitul turistic

Defileul Crişului Repede
Defileul Crişului Repede
Potenţialul turistic al ariilor protejate din Bihor va putea fi valorificat printr-un proiect cu finanţare europeană.

Şase arii protejate din judeţul Bihor vor fi introduse în circuitul turistic, printr-un proiect transfrontalier derulat de Consiliul Judetean Bihor, in parteneriat cu Autoguvernarea Hajdu-Bihar şi primariile Oşorhei, Sălacea, Şimian şi Lugaşu de Jos. „Amenajarea infrastructurii de mediu în ariile protejate din Bihor şi Hajdu Bihar” e denumirea oficială a proiectului cu finanţare europeană. Proiectul a fost aprobat spre finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, Axa prioritară 1. Partenerii asociaţi ai proiectului sunt: Direcţia Silvică Oradea, Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor, Universitatea din Oradea şi Administraţia Parcului Naţional Hortobagyi.

Valoarea totală a proiectului este de 452.474 euro, din care partea de co-finanţare suportată de CJ Bihor este de 3.539 euro. Uniunea Europeană şi Statul Român, prin bugetul de stat, finanţează proiectul cu 441.865 euro, în timp ce contribuţia proprie a tuturor partenerilor din proiect este de 10.608 euro.

Informare şi vizitare

Proiectul are ca finaltate realizarea unei reţele de arii naturale protejate prin construirea a şase centre de informare şi vizitare a ariilor naturale protejate. Pădurea cu narcise de la Oşorhei, Lacul Cicoş de lângă Săcueni, Paşunea cu Corynephorus de la Şimian, Defileul Crişului Repede, Complexul hidrografic Valea Rece de la Sălacea şi Complexul paleontologic Gruiul Pietrii de la Lugaşu de Jos sunt ariile protejate ce fac obiectul proiectului. De asemenea, cele şase arii protejate vor fi cartate, perimetrate şi bornate, urmând a fi amenajate şi traseele de acces şi vizitare a acestora. În vecinătatea ariilor protejate vor fi amenajate locuri de parcare şi campare, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean.

Colaborarea cu partenerul maghiar va consta în transfer de know-how, consiliere şi îndrumare, precum si in actiuni de promovare comuna a ariilor protejate de pe partea romana si a altor 5 arii protejate de pe partea maghiară (Bihari-legelő TT, Jónásrész , Kék-Kálló-völgy, Mogyorós-erdő, Teleki-legelő).

Durata de implementare a proiectului este de 18 de luni, în perioada iulie 2011 – decembrie 2012. Lansarea oficială a proiectului va avea loc în data de 15.09.2011, ora 11, în Sala Mare de Şedinţe a Consiliului Judeţean Bihor.

C.C.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !