Sate în agonie

Sate în agonie
Deva – O treime dintre ţărani s-a mutat la oraş. Aproape 60 de sate hunedorene sunt pe cale să îşi piardă locuitorii.

Comunismul le-a luat pământul, animalele, casa. Tranziţia le-a dat înapoi, înjumătăţite, vlăguite. Uniunea Europeană le impune reguli, norme. Cu toţii le-au luat ce aveau mai sfânt.

Credinţa.

De peste 60 de ani ţăranul, şi implicit satul românesc, este într-o continuă agonie. Mai întâi i s-a luat tot ce avea şi a primit serviciu în fabrică, apartament la bloc şi o Dacie. A venit mai apoi Democraţia, care i-a dat înapoi pământul, dar ţăranul nu a mai avut cu ce să-l muncească. Acum vine Uniunea Europeană şi îi cere ţăranului să nu mai obosească oaia, să nu mai streseze vaca şi să omoare porcul cu grijă. Zeci de sate sunt acum goale. Au rămas doar case părăsite şi uliţe pustii. În sate mai găseşti acum doar bătrâni ce-şi aşteaptă sfârşitul. Tinerii pleacă la oraş şi nu se mai întorc niciodată.

Sate pustii

În judeţul Hunedoara aproape 60 de sate sunt în pericol de a-şi pierde locuitorii, având o populaţie de sub 50 de persoane fiecare. Cinci sate numără unu, doi sau trei locuitori. În satul Ticera, din comuna Bulzeştii de Sus, mai locuieşte o singură femeie, iar satul Mosoru, din comuna Topliţa, mai este locuit doar de un bărbat. Satele Buneşti din comuna Balşa, Bastea din comuna Lăpugiu de Jos, Ciumiţa din comuna Lunca Cernii şi Cumpenii Silvaşului, din comuna Topliţa, au rămas pustii. Conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Hunedoara, dacă la recensământul din anul 1992, în satele hunedorene trăiau aproape 140.000 de oameni, azi, în cele 457 de sate din judeţ mai trăiesc puţin peste 100.000 de persoane.

Plantaţi în cutii de beton

Satul hunedorean şi satul românesc în general nu mai este acel sat patriarhal pe care îl cântau semănătoriştii. Satul românesc a suferit mutaţii fundamentale. Iar unele mutaţii au atins chiar rădăcinile. Asistăm acum la pierderea unor obiceiuri şi datini care, înainte, reprezentau un univers firesc al existenţei satului.

Transformările economice, sociale şi politice cele mai vădite şi cu rezultate crâncene, din perioada comunistă, au făcut ca satele hunedorene să se depopuleze, iar altele să dispară cu totul. “Într-un studiu efectuat pe o perioadă de 15 ani am constatat dispariţia şi depopularea masivă, din anul 1990 şi până în prezent, a peste 45 de sate hunedorene.

Fenomenul este firesc până la un punct. Pentru că acele mutaţii brutale din perioada industrializării masive din perioada comunistă au îndepărtat oamenii de la rosturile fireşti, plantându-i artificial în cutiile de beton numite blocuri, rupându-i astfel de tradiţiile lor ancestrale”, afirmă Marcel Lapteş,
etnograf la Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Hunedoara. Studiile demografice ale satelor arată că aproximativ 54 la sută din populaţia satelor e îmbătrânită, oamenii având vârste de peste 60 de ani.

Tinerii nu se mai întorc la obârşie, în satul în care s-au născut, deoarece nu mai posedă acele coordonate etico-morale şi materiale, proprii satului hunedorean. Iar procesul de depopulare a satelor va fi cu atât mai accentuat, cu cât exigenţele Comunităţii Europene în satele româneşti sunt mai dramatice, venind cu o nouă tehnologie, cu parametri pe care ţăranii nu îi înţeleg. Ei ştiu doar că viaţa lor nu va mai fi niciodată la fel.

Hannelore Acârnulesei0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !