Satele noastre, fără farmacii

Satele noastre, fără farmacii
Reşiţa – Una din problemele acestui judeţ constă în faptul că încă nu s-au găsit soluţii pentru ca sute de oameni, îndeosebi cei în vârstă, să nu mai parcurgă distanţe mari pentru a cumpăra medicamente. Sunt zeci de localităţi rurale care nu au măcar o farmacie în jur. Şi atunci, cei care au nevoie trebuie să meargă până în oraş.

Teama de a avea un profit mic se pare că e principalul motiv pentru care farmaciştii nu se încumetă să deschidă farmacii în mediul rural. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu are soluţii pentru această problemă şi consideră că autorităţile locale ar trebui să găsească o modalitate de a-i atrage pe farmacişti spre satele cărăşene.

În Caraş-Severin sunt doar trei comune, Mehadia, Bozovici şi Topleţ, unde există farmacii care au contracte semnate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate. În rest, pentru o durere de măsea se duc sătenii la farmaciile din oraşe.

De asemenea, alte zece localităţi rurale beneficiază de puncte de lucru, însă, cu toate acestea, peste 50% din suprafaţa judeţului rămâne descoperită. Şi cum spuneam pentru orice afecţiune sătenii trebuie să facă drumuri destul de lungi. Mai gravă este situaţia pe Clisura Dunării.

Cetăţenii din localităţile de pe Clisură au o singură farmacie: la Moldova Nouă. Farmaciile lipsesc din sate, dar nici pe farmacişti nu-i poate obliga nimeni să meargă la sate. Poate vor fi stimulaţi cu anumite facilităţi oferite de primării.

Nina Curiţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !