Satul în care banii stau în poartă

Satul în care banii stau în poartă
TOMEŞTI – Într-un sat din judeţul Hunedoara, localnicii lasă banii pentru pâine în gardul porţii fără să fie furaţi.

De mai bine de şapte ani, în fiecare dimineaţă, în fiecare poartă a caselor din satul Tomeşti poţi vedea câte o plasă în care se află diferite sume de bani. Câteodată plasele cu bani rămân o zi întreagă în stâlpul din faţa porţii. Nimeni nu se atinge de ele. Toţi ştiu că în plase se află banii pentru distribuitorul local de pâine. Obiceiul banilor lăsaţi la poartă s-a împământenit după ce patronul unei brutării din Arad le-a făcut o propunere localnicilor. „Suntem majoritatea pensionari, iar satul nu are magazin. Satul e la graniţa cu Aradul iar un brutar de acolo ne-a făcut o propunere. Va trimite o maşină cu pâine proaspătă în fiecare zi iar noi ieşim la poartă şi cumpărăm. În timp relaţia a devenit aşa de bună încât lăsăm banii pentru pâine împreună cu următoarea comandă în stâlpul porţii”, povesteşte Emilian Mâţ.
Fiecare localnic pune în plasă, alături de bani, şi un bileţel pe care scrie câte pâini doreşte. „Sunt oameni foarte corecţi. Dacă pâinea costă 12 mii cinci sute de lei (vechi), şi cei cinci sute de lei îi găsesc în plasă. Se mai întâmplă ca vreun localinic să nu poată plăti pâinea de fiecare dată. În astfel de cazuri avem un caiet în care trecem datoria, iar când primeşte pensia, pentru că de regulă sunt pensionari, se achită suma”, declară Adrian Ţoca patronul firmei care distribuie pâinea, Adrian Ţoca.

Dacă nu vine folosesc cuptorul
Pe perioada iernii se mai întâmplă ca drumul să fie greu accesilbil. În această situaţie maşina cu pâine nu reuşeşte să ajungă la Tomeşti. Dar localnicii nu se sperie. Aprind focul la cuptor şi îşi pregătesc pâinea singuri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase