Savanţii vor recrea naşterea universului miercuri, la Geneva

85Comentarii
Savanţii vor recrea naşterea universului miercuri, la Geneva
Particula lui Dumnezeu, secretul antimateriei şi Big Bang-ul. Sunt probleme care frământă lumea ştiinţifică de decenii bune şi pe care cel mai mare experiment ştiinţific al ultimilor ani va încerca să le rezolve. Super-experimentul va avea loc miercuri la sediul Centrului European de Cercetări Nucleare de lângă Geneva, unde a fost construit cel mai mare accelerator de particule din lume.

Marea încercare a experimentului este recrearea condiţiilor din prima fracţiune de secundă de după Big Bang, marea explozie care se află la originea universului. Pentru asta, acceleratorul de la Geneva va provoca o ciocnire de particule, care va genera, timp de câteva secunde, temperaturi de 100.000 de ori mai mari decât cele din nucleul Soarelui.

Câţiva oameni de ştiinţă încearcă să oprească experimentul pe cale juridică, deoarece, susţin ei, energia degajată s-ar putea transforma într-o gaură neagră capabilă să înghită, pur şi simplu, Pământul într-o clipă. Experţii Centrului afirmă însă că experimentul este absolut sigur şi că sunt luate măsuri de securitate pentru orice efect neprevăzut.

O altă temă este găsirea particulei lui Dumnezeu, numită astfel pentru că nu a fost niciodată văzută, deşi existenţa ei este dovedită. Confirmarea existenţei acestei particule ar însemna găsirea “verigii lipsă” în tot ce se ştie până acum în fizica cuantică.

O altă problemă pe care savanţii vor să o cerceteze prin experiment este supersimetria, o teorie recentă care spune că materia vizibilă nu reprezentă decât 4 % din întregul Univers.

 

Realitatea.net85Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor